Пастерце - най-големият австрийски ледник, се е топил два до

...
Пастерце - най-големият австрийски ледник, се е топил два до
Коментари Харесай

Най-големият австрийски ледник се топи с рекордни темпове

Пастерце - най-големият австрийски хладилник, се е топил " два до четири пъти " по-бързо през 2022 година в съпоставяне със междинните стойности за последните години вследствие на световното стопляне, съобщи Франс прес, базирайки се на австрийския Централен институт за метеорология и геодинамика (ZAMG).

" Съдейки по предварителните резултати от есенните измервания, годината е рискова ", се показва в изказването, направено от Марион Грейлингер, началник на отдела за мониторинг на климата.

" Дебелината на леда е намаляла с 3,7 метра даже в горната част на над 3000 метра надморска височина, спрямо 1,6 метра преди ", добавя тя.

През пролетта дебелината на снежната завивка в Алпите в никакъв случай не е била толкоз дребна, а пясъчният прахуляк от Сахара я замърсява. В резултат на това тя гълтам повече топлота, топейки се по-бързо и лишавайки ледниците от защитния им пласт до началото на лятото. Ледът по-късно е подложен на поредност от топлинни талази.

Високите темпове на размразяване ще доведат до по-скорошна от предстоящата " крах " на дългата 10 километра долна зона на Пастерце, която е част от масива Висок Тауерн в Източните Алпи, изясняват от института ZAMG.

Същото събитие беше следено това лято в цялата алпийска планинска система, където се намират 4000 от 220 000 ледника на планетата.

В началото на юли при сриването на голям блок от ледника Мармолада в Италия починаха единадесет души, което сподели сериозността на обстановката.

Германия в понеделник разгласи загубата на хладилник, до момента в който отчет, оповестен в сряда, разкри рекордно размразяване на швейцарските ледници тази година.

Приписвано от специалистите на световното стопляне, това събитие способства за повишаване на морското ниво, неустойчивост на сушата и засушаване, съобщи Българска телеграфна агенция. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР