Паспортите да се издават за срок от 10 години, а

...
Паспортите да се издават за срок от 10 години, а
Коментари Харесай

Задграничните паспорти да важат 10, а не 5 години

Паспортите да се издават за период от 10 години, а сънародниците ни в чужбина ги получават единствено с едно посещаване в консулска работа, предлага заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева с промени в Закона за българските персонални документи. Текстовете са направени от междуведомствена работна група.

Паспортите към този момент няма да са годни 5, а цели 10 години, колкото и персоналните карти на пълнолетните българи.

Удължаването на този период би облекчило доста българските жители, в това число тези, получаващи непознати визи с 10-годишна годност. В момента паспортите с изминал период, само че с годни визи, би трябвало да се носят дружно с новия паспорт при влизане в съответната страна, което е по-неудобно.

Предвидено е изменението да влезе в действие от 1 януари 2020 година, защото е належащо да се подхващат дейности по смяна на технологията на издаване.

Български персонални документи ще може да се вадят в чужбина единствено с едно посещаване в консулска работа. Гражданите могат да изберат дали да посетят наше задгранично посланичество при заявяването на документа, или при приемането.

Българите, които подадат персонално заявление за нов документ в консулство, ще може да получат готовия си паспорт или персонална карта на домашния си адрес по пощальон. До момента това не беше допустимо, а най-бързата услуга, която можеше да получат сънародниците ни, е против възнаграждение документите им да дойдат в консулската работа по DHL, откъдето да ги получат още веднъж персонално.

С промените в Закона за българските персонални документи се дава и втора опция - нашите сънародници да подадат заявление онлайн, като удостоверят самоличността си със сканирано копие на собствен остарял документ, вместо с електронен автограф. В този случай обаче жителят би трябвало да посети персонално съответното консулство, с цел да получи новия си документ.

Двойно ще бъдат понижени оптималните периоди за издаване на документи, декларирани в чужбина. Обикновената услуга, която досега отнемаше 90 дни, ще се прави за 45 дни. При бърза поръчка чакането ще е 30 дни, а не 60, както бе до момента.

Наред с промените на Закона за българските персонални документи, вицепремиерът Захариева към този момент инициира още промени, облекчаващи жителите. Намаления с една-четвърт на таксата за издаване на краткотраен паспорт - от 67 на 50 евро.

Двойно понижения на таксата за издаване на удостоверение за съдимост - от 20 на 10 евро.

Въвеждане на ПОС-терминали за заплащане с банкови карти в посолствата - от през вчерашния ден към този момент работят такива в Атина, Рим, Хага и Милано. В първите няколко часа на даване на услугата от нея към този момент се възползваха десетки жители.

Край на заплащането на консулски услуги с държавни таксови марки.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР