Пасивният достъп на гражданите и бизнеса до електронните дела се

...
Пасивният достъп на гражданите и бизнеса до електронните дела се
Коментари Харесай

Порталът за е-правосъдие с 10-кратно повече потребители за 2 месеца


Пасивният достъп на жителите и бизнеса до електронните каузи се е нараснал фрапантно
(снимка: CC0 Public Domain)

Над 10 пъти е скочил броят на потребителите на Единния портал за електронно правораздаване (ЕПЕП), откакто преди два месеца „ Информационно обслужване “ разшири и усъвършенства функционалностите му.

Броят на предоставените през ЕПЕП достъпи до каузи надвиши 176 000, а декларираните по електронен път от края на март 2023 година до момента са над 15 800, което бележи растеж от над 700% на месечна база, по отношение на интервала от ноември 2015 година до 26 март т.г.

След оптимизацията на системата, прочетените електронни призовки през потребителски профили са над 1 500, което е четирикратно нарастване по отношение на предходните 8 години. Данните демонстрират, че след оптимизацията на портала, пасивният достъп на жителите и бизнеса до електронните каузи се е нараснал фрапантно.
още по темата
Разработената нова функционалност на ЕПЕП за деен достъп до каузи, посредством осъществяване на процесуални дейности в електронна форма, е дала опция на юристи и страни по каузи да попадат сполучливо над 2 400 електронни документа в 125 съдилища.

Оптимизираният портал дава опция за онлайн регистрация на консуматори, основаване и ръководство на профили на юридически лица (държавни институции, банки, застрахователи, снабдители на комунални услуги и др.), електронно заявяване на достъп до каузи, нови електронни услуги за иницииране на правосъдно произвеждане, подаване на документи по формирани каузи и електронни разплащания през виртуален POS терминал.

Потребителският интерфейс е напълно освежен, съвременен и динамичен, с опция за комфортно и елементарно следене на хронологията по правосъдните каузи. Изграден е нов аспект и организация на електронната директория по каузи, с опция за комфортен обзор на документи, както и налично електронно връчване на бумаги, с потребление на услуга за засвидетелствуване на време.

Оптимизираният портал за електронно правораздаване беше въведен в употреба в края на март 2023 година в осъществяване на план на Висшия правосъден съвет. Основна цел на плана е възстановяване на достъпа на жителите и бизнеса до е-правосъдие посредством основаване на условия за осъществяване на процесуални дейности в електронна форма, електронно приканване и електронно заплащане.

„ Информационно обслужване “ стартира създаване на мобилно приложение на Единния портал за електронно правораздаване, посредством което страните по каузи, юристите и представители на юридически лица, ще имат опция за обзор на правосъдни каузи от разнообразни мобилни устройства.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР