Пасивните деца стават агенти срещу насилницитеВ сгради за 300 души

...
Пасивните деца стават агенти срещу насилницитеВ сгради за 300 души
Коментари Харесай

Пасивните деца стават агенти срещу насилниците


Пасивните деца стават сътрудници против насилниците

В здания за 300 души учат 1300, означи психологът Иван Игов пред „ Телеграф “
П асивните деца в учебно заведение, които не взимат отношение, само че са очевидци на тормоз, да бъдат обучавани за сътрудници против насилието. Това е една от ограниченията за битка с издевателството в учебните заведения, разгласи Иван Игов, някогашен учебен психолог, сега на свободна процедура, пред „ Телеграф “. Той изясни, че в случай че в един клас има насилници и техни жертви, останалите възпитаници са пасивни очевидци на издевателството. Именно с последните би трябвало да се работи, уточни Игов.Последният случай, в който ученичка постанова с плесници дете със СОП и го снима с камера, е образец за неналичието на ограничения.  Вероятно и тя е жертва на принуждение или от родители, или от друго място. Една трета от българските фамилии се оправят принудително с проблемите. Карат се, викат и даже протягат ръка един на различен. Когато детето израсне в такава среда, стартира да счита, че оправянето с проблемите става по този метод.

Основният модел за работа на тези стратегии е обвързван с по този начин нареченото безмълвно болшинство. При работа с тях те схващат какво усещат останалите и даже се разплакват. Това тотално трансформира картината, тъй като те стартират да се грижат за по-слабите и тези, които са насилници, схващат, че това не е готино. Никого не радва, а в противен случай огромната маса от хора са обърнати против тях. Тормозът в учебно заведение не може да бъде преодолян единствено с диалози. Той е доста античен проблем и единствено с диалози явно не се взема решение.

Друг огромен проблем е, че учебните заведения в България са пренаселени и са събрани деца от разнообразни възрастови групи, от 6- до 19-годишни. Училищните здания, които са строени преди години за 300 деца, сега побират 1300 и учат на смени. В София не е издигнато нито едно ново учебно заведение през последните 30 години, а градът се разрасна 3 пъти. Дори в по-елитните учебни заведения се следят случаи на тормоз.

Първо да бъде усъвършенствана системата на образованието, да се понижи броят на учениците и да се разделят на начални, съществени и гимназии. Такова нещо има в гр. Омуртаг и там са се правили проучвания и резултатите са, че има най-ниско равнище на принуждение без специфични стратегии.

Второто е въвеждането на такива стратегии и модели против издевателството и насилието, с които обществото да бъде осведомено. Третото е да не сме безразлични към децата и това, което те вършат на открито.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР