Пасифлора е красиво цвете и същевременно лековито растение. Настойките от

...
Пасифлора е красиво цвете и същевременно лековито растение. Настойките от
Коментари Харесай

Това красиво цвете е всъщност много лековита билка: Помага при депресия, гъбички, мозъчни и сърдечни проблеми

Пасифлора е красиво цвете и в същото време лековито растение. Настойките от нея упражняват антисептично, противогъбично и спазмолитично деяние. Използва се за лекуване при нарушени функционалности на сърдечносъдовата система, както и при астматични пристъпи.
Препаратите вид пасифлора се ползват при нервно-вегетативна дистония, страхови неврози, депресивни положения. При сърдечносъдови болести се употребяват артикули с пасифлора и глог.
Лечебното растение е препоръчвано и при заболели със
съдови болести на основния мозък

– атеросклероза, тромбоза и прочие То оказва помощ при посттравматични енцефалопатии, постконтузионен синдром, постгрипозни положения, при вегетативни нарушавания в климакса и други
За приготвянето на отвара е нужна чаена лъжичка сушен цвят. Заливаме материала с 300 мл вряла вода, захлупваме съда и оставяме за десетина минути. След това прецеждаме и пием на глътки. Чаят се приема вечер, един – два часа преди сън. Това оказва помощ да се отпуснем и успокоим, да заспим по-лесно и сънят ни да е спокоен.
Пасифлората сполучливо се включва и в стратегии за редукция на тежестта.

За отслабването е потребен чай с хибискус, лайка и пасифлора, като предстоящият резултат е освобождение от непотребните течности, балансиране здравето на чревния тракт, преустановяване на неприятното отичане на корема. За този чай са задоволителни по една супена лъжица от трите билки в изсушен тип.
Заливаме билковата примес с литър вряла вода, след 10 минути прецеждаме и пием на глътки.
Както всяко лечебно растение, и това си има противопоказания за използване. Така да вземем за пример в множеството случаи не трябва да се ползва редовно по-дълго от два месеца. При предозиране се демонстрират странични резултати като световъртеж, комплицираност на мислите, унесеност, гадене и повръщане.

Някои от сортовете пасифлора имат ядивни плодове – те са към този момент познатата ни екзотична маракуя. В тези плодове има високо наличие на витамините А и С, всички витамини от група В, в това число редкият В3 – ниацин.
Качествата на тези плодове са известни от древността на индианските племена; употребявани са и като храна, и като лекарство.
Плодовете на ядливата пасифлора лекуват кашлица и сърце.
Те съдържат пасифлорин, съставен елемент с меко успокояващо деяние.
В Южна Америка обичайно на превъзбудените деца се дава сок от маракуя вечер, преди сън.

Пасифлората е необичайно и красиво цвете, а съцветията на всеки тип са неповторими. Именно тяхната форма е подтикнала преди епохи християнски мисионери в Южна Америка да изберат необикновеното име passiflora за растението. По форма цветовете припомнят стигмати – раните, които се появяват мистериозно по телата на вярващи на същите места, където са били и раните на разпънатия Исус Христос. Друго известно наименование на растението, отново по същата причина, е “страстниче ”.
Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР