Пасанг Дава Шерпа, известен още като Па Дава, изкачи връх

...
Пасанг Дава Шерпа, известен още като Па Дава, изкачи връх
Коментари Харесай

Шерпски водач изкачи връх Еверест за 26-и път и подобри предишния рекорд

Пасанг Дава Шерпа, прочут още като Па Дава, изкачи връх Еверест за 26-и път, с което усъвършенства предходния връх на своя сътрудник Ками Рита Шерпа.

46-годишният мъж доближи върха на най-високата планина в света тази заран и в този момент се спуска назад, заяви за ДПА Кхимлал Гаутам, офицер за връзка с държавното управление, който сега се намира в лагер на Еверест.

Според Хималайската база данни, която следи за върховете в алпинизма в непалските Хималаи, Па Дава е изкачвал върха 25 пъти преди този момент, в това число два пъти през 2022 година Той произлиза от шерпското населено място Кхумбу, където се намират Еверест и няколко други върха, и работи като шерпски лидер за нанагорнище на Еверест от края на 90-те години на предишния век.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Опитът на шерпите в региона на алпинизма и познаването на локалните условия са от решаващо значение за безвредното прекосяване на стотиците алпинисти, които изкачват Еверест всяка година.

Па Дава към този момент е изравнил върха на Ками Рита Шерпа, който изкачва върха 26 пъти, последно през май 2022 година на 52-годишна възраст. Той е бил измежду групата алпинисти, които са изкачили върха през днешния ден, съобщи уредникът Дава Гялджен Шерпа.

В момента Ками Рита е лидер на американски екип и има за цел да счупи личния си връх с 27-о нанагорнище на Еверест, сподели той по-рано. Не е ясно дали Па Дава ще направи още един опит тази година.

В Непал се намират осем от 14-те най-високи върхове в света, всички над 8000 метра. По данни на Министерството на туризма на Непал рекордните 467 алпинисти - като се изключи локалните шерпи - са получили позволения тази година да изкачат най-високия връх в света от южната страна в Непал.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР