Първото заседание на съвместната комисия между общинските съвети на Русе

...
Първото заседание на съвместната комисия между общинските съвети на Русе
Коментари Харесай

Българо-румънска комисия отхвърли строежа на инсинератора за опасни отпадъци

Първото съвещание на взаимната комисия сред общинските препоръки на Русе и Гюргево се организира на българска територия и разиска опциите за попречване реализацията на плана за създаване на инсинератор за болнични боклуци в Гюргево. Взето бе решение да се приготви обща декларация от двата локални Народното събрание, която да бъде изпратена до президентите на България и Румъния и до депутатите, представящи локалното население, оповестяват от Общински съвет - Русе, представени от

Освен съветници, на срещата участваха кметът на Русе Пенчо Милков, кметът на Гюргево Адриан Ангелеску и неговите заместници Мариян Дамян и Йонел Мускалу, ръководителят на Общински съвет Русе Иво Пазарджиев, ръководителят на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, шефът на дирекция „ Екология и превоз “ в Община Русе проф. Любомир Владимиров и специалист в региона на трансграничното съдействие.

„ Гражданите от двете страни на Дунава твърдо не желаем такова произвеждане. Искаме локалното население на Русе и Гюргево да бъде позволено да се включи в публично разискване по плана за инсинератора. Само преди няколко години имахме случай, в който поради негативното публично мнение при такова разискване успяхме да предотвратим едно евентуално рисково произвеждане, което другояче разполагаше с нужните документи “, означи кметът Пенчо Милков. Той напомни, че е изпратил негативното общинско мнение и подписките на жителите до екоминистерствата на двете страни. Днес се приготвя и следващото писмо към народните представители за законодателни промени, включващи по-чести замервания на въздуха и предугаждане на правила и наказания при изпускане на неприятни миризми от производствата.

Ангелеску акцентира, че в Гюргево са разчитали на съществувалата до април т.г. възбрана за създаване на сходни производства покрай жилищни региони. Опасенията им нарастват с рухването ѝ и преди месец съветниците там гласоподаваха тя да бъде възобновена, като приканиха за поддръжка депутатите и сенаторите.

„ Всички в тази стая се противопоставяме. Хората също. Въпросът е в законността на този план “, съобщи той и добави, че за момента няма направен разбор на въздействието на инсинератора върху здравето на хората и качеството на въздуха, макар че това е било едно от изискванията за издаване на позволение от здравните институции в Гюргево.

Проектът е очакван да се осъществя на територията на община Митрени, Кълъраш, само че след първичното утвърждение на съветниците популацията също отхвърля. Тогава се взима решение за преместването му в Гюргево и когато от общината изискват документите за строителството, се оказва, че земята към този момент е купена от вложителя в мандата на предходния кмет.

Председателят на Общински съвет Русе Иво Пазарджиев означи удовлетворение от това какъв брой младежи са излезли на митинга в Гюргево в събота и предложи за активизирането на още младежи в двата града и постигане на тематиката и до тях да се провежда взаимна футболна среща, с цел да заеме обществото още по-категорична позиция по въпроса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР