Първото в най-новата ни история дело за шпионаж влезе в

...
Първото в най-новата ни история дело за шпионаж влезе в
Коментари Харесай

Пред Темида заради шпионаж: Според Малинов обвиненията срещу него са несъстоятелни

Първото в най-новата ни история дело за шпионаж влезе в съда. Пред Темида застава дългогодишният ръководител на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов.

Спецпрокуратурата внесе обвиняване против него, че е шпионирал за непозната страна. Малинов съобщи пред bTV, че няма терзания за делото.

Снимка: btvnovinite.bg

Разследването против него е от 2019 година, а изказванията на прокуратурата са, че е получил милиони евро, с цел да работи за смяна на ориентацията на страната – от Европа и НАТО към Кремъл. Включително и като сътвори партия с трайно наличие в Народното събрание.

И сега Малинов е претендент за народен представител в София и във Велико Търново. Според юристите му, обвиняванията са несъстоятелни, а концепциите, за които отива на съд – е разгласил в книги и е обсъждал в пресата. Именно това следствие постави началото на серията дипломатически кавги сред София и Москва.

Обвиненията


Николай Малинов е с две обвинявания:
че се е сложил в услуга на непозната организация, с цел да ѝ служи като шпионин;че е разгласил държавна загадка.
Пред bTV актуалният кандидат-депутат съобщи, че има вяра на съда.

„ Нямам от какво да се тормозя. Винаги съм казвал, че са обидни и нелепи обвиняванията в шпионаж – най-малкото, тъй като нямам никакъв достъп и в никакъв случай не съм имал достъп до класифицирана информация “, посочи Малинов.

От държавното обвиняване бяха сбити. „ Искрено се надявам, че прокуратурата си е свършила работата. Нека да оставим съда да си свърши работата. Нека да не нарушаваме правата на страните в процеса “, сподели ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Доказателствата

На два пъти прокуратурата разгласява част от събраните доказателства, измежду които и докладна бележка на съветски език. Именно в нея попадат имената на военачалник Леонид Решетников и Константин Малофеев.

„ Когато човек поддържа връзки с едни хора от една страна и владее този език – не виждам нищо укоримо. А това, че господин Малинов там отразява своите хрумвания за това, че е по-правилно България да има ориентировка и към Русия – не виждам нищо укоримо. Това дело е отдалечен отклик на геополотически ползи и просто в България има хора, които са заинтригувани да отчетат някакъв тип активност “, разяснява юристът на Николай Малинов – Димитър Вълчев.
Снимка: btvnovinite.bg
Малинов първо беше арестуван, по-късно излезе под гаранция от 50 хиляди лева, а малко по-късно получи медал, персонално от съветския президент Владимир Путин.

Съдията, отменил възбраната му за пътешестване, получи възбрана за влизане в Съединени американски щати поради сериозна корупция. Срещу Андон Миталов има дисциплинарно произвеждане, което още не е завършило и той продължава да правораздава в профилирания съд.

Доказателствата са събрани в над 50 тома, само че делото е секретно. Така че няма по какъв начин да разберем какви са доказателствата против Малинов. Останалите каузи за шпионаж към момента се проверяват.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР