Първото тримесечие на годината не променя съществено позициите на основните

...
Първото тримесечие на годината не променя съществено позициите на основните
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: 23,1% електорална подкрепа за ГЕРБ и 20,5% за БСП

Първото тримесечие на годината не трансформира значително позициите на главните политически сили и техните водачи, демонстрира изследване на Алфа Рисърч. ГЕРБ резервира позиции на първа политическа мощ с поддръжка от 23.1% от всички гласоподаватели. Външно-политическата интензивност на водача на партията Б.Борисов води до растеж от 3 на 100 в неговия персонален рейтинг - до 36%. През интервала нарастват обаче и отрицателните отзиви за ръководството.

 Снимка 348084
Източник:

Като съществена опозиционна мощ, Българска социалистическа партия печели от настоящите кавги, от разпалените диспути по Истанбулската спогодба публични страхове, от националистическа изразителност към посредническата роля на България в разговора сред Европейски Съюз и Турция. В резултат, с поддръжка от 20.5% левицата съкратява дистанцията с ГЕРБ. Лидерът на партията, К.Нинова е с доверие 26.4% , не съумява да увеличи персоналния си рейтинг.

Въпреки свадите посред им, Обединените патриоти се задържат на 5.2% електорална поддръжка . Кр. Каракачанов е с най-голям персонален рейтинг (29.8%), следван от В.Симеонов - 11.4% и В.Сидеров - 6.4%. Отрицателните оценки и към тримата водачи нарастват, само че позитивните не понижават.

 Снимка 348083
Източник:

При Движение за права и свободи, както и при Воля, основни промени не се следят. Движението би имало парламентарно посланичество (5.1%), до момента в който " Воля " може да не успее да се класира за Народното събрание с (2.0%).

Твърде ниска остава поддръжката за фрагментираната извънпарламентарна десница . Всяка една от партиите събира сред 0.6% 1.8%. Заради безапелационните проевропейски настройки на гласоподавателите им, Европейските избори са удобна опция за пробив за тези партии.

 Снимка 348080
Източник:

Българските жители не престават да демонстрират висока сдържаност към активността на болшинството от институциите в страната . Изключение от тази наклонност прави президентът Р. Радев, който се употребява с доверието на 59% от пълнолетните поданици на страната.

Въпреки позитивния тренд, част от дейностите му се посрещат сериозно. Ползвайки се със доста по-висок заем на доверие от водача на Българска социалистическа партия, той получава положителни оценки като вътрешен коректив на ръководещите , в сравнение с опозицията, само че не получава такива във връзка с външно- политическите им дейности. Едва идващите месеци ще покажат по какъв начин ще се развие динамичността в тези връзки.

 Снимка 348079
Източник:

Одобрението за Народното събрани е (12%) и ръководителя му Цв. Караянчева (21%) бележи леко усъвършенстване през първите три месеца от годината. Въпреки това Народното събрание продължава да търпи сериозна рецесия на публично доверие .

Аналогична е обстановката с отношението към правораздавателните и правоохранителни институции , чиято активност е придружена от трайна рецензия: съд (9% позитивни оценки против 56% отрицателни), основен прокурор (10% позитивни оценки против 43% отрицателни). Поредицата от случаи на битови закононарушения през последните месеци се отразява в изразителен спад на утвърждението за работата на полицията (от 27% на 20%) и мощен растеж в неодобрението (от 30% до 41%).

 Снимка 348082
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР