Първото, с което трябва да се заеме служебното правителство, което

...
Първото, с което трябва да се заеме служебното правителство, което
Коментари Харесай

Евродепутат: Има шанс да загубим значителни средства от Плана за възстановяване и устойчивост

" Първото, с което би трябвало да се заеме служебното държавно управление, което идва, е да избегне националната злополука с неизползването на Плана за възобновяване и резистентност, който беше занимателен, допускам, съзнателно съвсем една година. " Това сподели в предаването на NOVA NEWS " Твоят ден " евродепутатът Андрей Новаков.

По думите му времето за усвояването изтича. „ Имаме 18 месеца, в които да се възползваме, а нито стотинка не е стигнала до общините,” уточни той. „ С темповете, с които се движим сега, има късмет да загубим обилни средства съществува. Чак да не получим никакви за мен би било национална злополука, ”категоричен е Новаков.

Той разяснява и политическата обстановка сега от позиция на сътрудниците му в Европа. „ България наподобява като пробно поле. Поне това е, което дочувам от моите сътрудници в Екологичен потенциал. Този опит в последната съвсем една година, за жалост, има много тежки последствия за имиджа на страната. "

По отношение новата методика на Европейски Съюз за установяване акциза на горивата евродепутатът описа, че в началото Европейска комисия е желала за нездравословни излъчвания налог да заплащат всички къщи и всички притежатели на частни леки коли.

" Представете си всеки, който се отоплява с дърва или въглища, или на газ и през комина му се отделя въглероден диоксид, би трябвало да заплаща нездравословни излъчвания. Това беше първичното предложение на комисията. Сякаш хората, които са го писали, са обитавали друга действителност, надали в миналото са били в България.” По думите му прогнозите, в случай че беше останало това предложение, са били за скок на цените на горивата с 15-20%, изясни евродепутатът.

" Успяхме да създадем с общи старания да изкараме от законопроекта всички персонални коли и всички персонални къщи. Така че отоплението на домовете няма да бъдат облагани с този нов въглероден налог, както предлага комисията, " изясни Новаков.

Той обаче уточни, че предстоят договаряния с Европейска комисия и Съвета, където могат да настъпят промени. „ Надявам се там също да има трезвомислещи хора, които да не постановат в този миг подобен налог, в който стопанската система едвам се е възстановила от коронавирус, има война, продоволствена рецесия, инфлация, извънредно високи цени на горивата. Не мисля, че е моментът за налагане на такова нещо.”

Според евродепутата всяко държавно управление може да разчита на обезщетителен механизъм, която да понижи цените на колонка. „ Мисля, че пропуснахме момента, в който да облекчим бизнеса в България и крайните консуматори да получават малко по-евтино гориво,” добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР