Първото разследване по новия закон - срещу главен прокурор (

...
Първото разследване по новия закон - срещу главен прокурор (
Коментари Харесай

Първото разследване срещу зам.-главен прокурор приключи: няма данни за престъпление

Първото следствие по новия закон - против основен прокурор ( в тази ситуация - против зам.главен) завършва без данни за закононарушение. Определената адхок за проверяващ основния прокурор и заместниците му Даниела Талева е постановила отвод от формиране на досъдебно произвеждане по първия сигнал, по който стартира работа, заяви тя за Българска телеграфна агенция.

Сигналът, за който става въпрос, в действителност е против сегашния и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов - само че до момента в който беше зам. на Гешев, във връзка с имотни покупко-продажби през 2020, 2021 и 2022 година Даниела Талева изясни, че изказванията, които се излагат в медийните изявления, приложени в сигнала, не се удостоверяват от събраните материали по инспекцията. 

Талева уточни, че в хода на осъществяваната инспекция са снети пояснения от Борислав Сарафов и от всички лица, посочени в публикациите. Също по този начин са изискани документи и нотариални актове.

Тя добави, че подателят на сигнала е известен и може да апелира отхвърли, предписан на 25 януари. От Софийския градски съд споделиха за Българска телеграфна агенция, че все още нямат информация да е постъпила молба за обжалване.

Даниела Талева сподели още, че продължава работата ѝ по всички предадени сигнали по механизма за следствие на основния прокурор и неговите заместници.

Също по този начин добави, че работи добре със особено избраните чиновници на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “, които ѝ оказват помощ при инспекциите и следствията на сигналите, като означи тяхната професионална работа.

Българска телеграфна агенция напомня, че съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, определен на инцидентен принцип, който ще проверява основния прокурор и заместниците му. Жребият беше изтеглен на 7 юли 2023 година сред 22 съдии, които са утвърдени по новата процедура, призната с измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, пред медиите и в наличието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова. Сигналът против Борислав Сарафов бе изпратен от шефа на пресцентъра на Прокуратурата на 7 юни. Даниела Талева встъпи в служба на 7 декември. 
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР