Първото посещение на Владимир Путин в Северна Корея от близо

...
Първото посещение на Владимир Путин в Северна Корея от близо
Коментари Харесай

Какво получи Путин от посещението си в Северна Корея?

Първото посещаване на Владимир Путин в Северна Корея от близо четвърт век насам е обект на натоварен разбор от целия свят. 

В последно време Путин не взе участие в доста международни срещи и рискува да бъде задържан в огромна част от света с помощта на заповедта на Международния углавен съд за нашествието му в Украйна.

(Видеото е архивно: Путин дойде в Северна Корея)

Но в сряда все по-изолираният съветски президент беше посрещнат с екстаз в Пхенян . Деца размахваха съветски флагове , до момента в който гигантска фотография на Путин украсяваше едната страна на площад " Ким Ир Сен ", а фрагменти, излъчени по съветските държавни медии, посочваха плакати на водача на Кремъл по улиците . Всичко това беше сигнал към света, че Путин освен не е изолиран, само че и че неговото застъпничество към момента се цени в някои елементи на света.

Нито реториката на двамата водачи, нито по този начин нареченият " изчерпателен пакт за стратегическо партньорство " , който те подписаха, не оставиха никакво подозрение, че основната цел е да се обединят против това, което Путин дефинира като " империалистическата политика на Съединените щати и техните спътници ".

Според текста на пакта, който беше оповестен в четвъртък от севернокорейските държавни медии, член 4 гласи , че в случай че някоя от страните " изпадне в положение на война заради въоръжена експанзия " , другата " неотложно дава военна и друга помощ по всевъзможен начин, с които разполага ".  Клаузата е подобна на член V на НАТО, която съгласно Путин планува " оказване на взаимна помощ при положение на експанзия против една от страните по това съглашение ".

По-нататък Путин упрекна Запада, че е нарушил " интернационалните си отговорности ", като е доставил F-16 и други оръжия на Украйна , и добави, че заради това Русия " не изключва развиването на военно-техническо съдействие с КНДР в сходство с подписания през днешния ден документ ".

С други думи, двете страни дават обещание да си оказват помощ взаимно във военно отношение в миг на ескалиращи конфликти със съседите и Запада. А това повдига съществени въпроси.

Ако това е пакт за групова защита, нуклеарната възпираща мощ на Русия обгръща ли в този момент тази на Северна Корея и назад? Ще включва ли това " военно-техническо съдействие " провеждането на взаимни военни учения и основаването на взаимни сили за отбрана на границите ? Кой различен би могъл да се причисли към този пакт в бъдеще?

" В прочут смисъл това е ревю на това, което те към този момент са изграждали през последните месеци и години ", споделя Джо Би-юн, асоцииран откривател в Корейския институт за отбранителни разбори. " Но несъмнено бих споделил, че тази уговорка е доста тревожна . "

" Тъй като тя е в начален стадий, според от това по какъв начин ще се развият нещата, те, в случай че бях на тяхно място, щяха да тълкувам клаузата съгласно потребностите си . "

А има и по-непосредствена угриженост, че " военно-техническото съдействие " може да значи повече снаряди и ракети, които да си проправят път от севернокорейските фабрики към фронтовата линия в Украйна.

И Москва, и Пхенян отхвърлят това да се случва, само че все пак Русия, която един път към този момент поддържа глобите на Организация на обединените нации, които категорично не разрешават на Северна Корея да изнася оръжия, употребява тази опция, с цел да осъди още веднъж " политически стимулираните наказания ".

Още през март Русия употребява позицията си в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , с цел да приключи мандата на група за наблюдаване на нарушаванията на глобите против Северна Корея.

Руските държавни медии не пропуснаха опцията да се заядат със Запада. " Западът признава, че е ужасно угрижен към визитата на Путин в Северна Корея ", гласеше заглавието в националния ежедневник " Московский комсомолец " във вторник.

" Какво е смисъла за американците, в случай че беседваме с нашия комшия [Северна Корея], за какво се вълнуват толкова? ", подиграва се основният кремълски пропагандист Владимир Соловьов в токшоуто си във вторник вечерта, преди да добави, не толкоз успокоително, само че в характерен за него жанр, че   " към този момент живеем в Трета международна война ".

Този коментар може би приказва за друга част от тактиката на Москва: Русия може би към този момент е пресметнала, че личните й нуклеарни саби към този момент не са задоволителни, с цел да попречат на Запада да усили помощта си за Украйна.

Срещата с Ким Чен Ун и този " пробив " идват по същото време, когато дълго чаканите американски оръжия стартират да постъпват в Украйна и се анулират някои ограничавания за потреблението им за нанасяне на удари по Русия.

Русия също се нуждае от оръжия, с цел да поддържа тактиката си за изтощение и заличаване на Украйна, с цел да се съобщи.

Така че, въпреки че към момента може да не е в стратегически интерес на Русия да даде категорично финансиране или технология за разширение на нуклеарния боеприпас на непредсказуемата си съседка - и да рискува да разстрои Китай - тя може най-малко да желае Западът да повярва, че е подготвен да го направи.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР