Първото обществено обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост, модерирано

...
Първото обществено обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост, модерирано
Коментари Харесай

Планът за възстановяване: влакове-стрели и ток от минерална вода

Първото публично разискване на Плана за възобновяване и резистентност, модерирано от вицепремиера Асен Василев и предавано във фейсбук, мина с показване на новаторски и огромни хрумвания за промени в превоза, опазването на здравето и енергетиката, само че полемиката се нажежи, когато стана дума за бъдещето на миньорите и въглищните централи.

Правителството даде обещание, че мисли за бъдещата издръжка на хората, които ще останат без работа, само че не даде съответни планове по какъв начин ще стане това и естествено синдикатите откриха мотив да обвинят новата власт, че се пробва да ги лъже като предходната на ГЕРБ.
В превоза: влакове-стрели и двуетажни мотриси до Своге
Министерството на превоза показа амбициозна стратегия за замяна на съществуващите влакове с нови, които да предложат улеснение, висока скорост и ниска цена. Предвижда се пазаруването на 42 влака вид " немска градска железница " за крайградски линии, като седем от тях ще са на два етажа и ще обслужват най-натоварените линии София-Перник и София-Своге, като по този метод предложат най-ниска себестойност на пътуването на седалка.

За дългите направления ще се употребяват 20 електрически влакове вид " немски интер сити експрес ", които ще се движат със скорости към 200 км в час.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/ICE високоскоростен трен експрес Германия сн Германски железници.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 594 " height= " 396 " /> 20 високоскоростни интер сити влакове ще обслужват дългите направления.
Снимка Германски железници
Синдикалните организации в превоза попитаха резонно по какъв начин ще се движат тези композиции по остарялата ни жп мрежа - оказа се, че по проекта не са планувани средства за поправки на най-критичния сектор Горна Оряховица - Варна и София - Септември, като за втората права заради закъснение и оборване на плановете се чака рехабилитацията да бъде приключена чак през 2027 година, т.е. след периодите за осъществяване на проекта и снабдяване на новите мотриси, които очевидно ще се движат в неремонтираните сектори с много по-ниска скорост.

По отношение на метрото парите са орязани от 360 млн. лева на 217,5 млн. лева и ще стигнат единствено за бъдещия трикилометров сектор от кв. " Хаджи Димитър " до ж.к. " Левски " с три метростанции. За останалото развиване на метромрежата били нужни към 500 млн. лева и даже в началото заложените в проекта пари нямало да стигнат - по тази причина финансовият министър Асен Василев се е схванал с кмета на София Йорданка Фандъкова от бюджета да се отпускат по 30 млн. лева годишно в продължение на 4 години, които били задоволителни. За задачата Столичната община трябвало да внесе план, който да бъде прегледат и включен в актуализацията на бюджета в средата на годината.

Оказа се, че ще се строи интермодален терминал в Русе без разбор дали не е по-добре той да е във Варна, където пристанището е държавно и има по-добър достъп на кораби до него поради местоположението. В отговор на въпрос на Пламен Димитров от КНСБ стана ясно, че тъй като разбор за Варна не е юридически, ще бъде късно да се поръчва занапред, защото крайният период юни 2026 година за осъществяване на плана няма да бъде спазен. Димитров посочи, че е от Русе както и вицепремиера Василев, само че все пак задава въпрос в името на икономическата целенасоченост.
В енергетиката: акумулатори и геотермален ток
Геотермална сила от шест местоположения по турски пример и цех за акумулатори, който да създаде запас за предпазване на 6000 мегаватчаса ток из електропреносната мрежа са част от ограниченията в Плана за възобновяване и резистентност. Батериите ще се разполагат по подстанциите в цялата страна, тъй като в случай че съберем тока, който се губи по преноса, това значи да работи още един цялостен реактор на АЕЦ, обясниха финансовият и енергийният министър.

България няма да може да финансира парогазови мощности в Маришкия басейн, само че оставаме сега единствената страна в Европа, която изнася ток - мощностите са в положително положение, установи финансовият министър Асен Василев.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/геотермална сила цех сн уикипедия.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Шест централи за геотермална сила планува Планът за възобновяване.
Снимка Уикипедия

Синдикатите в енергетиката влязоха в изострен спор с представителите на екоминистерството поради изявлението на вицепремиера Борислав Сандов, че с 60 на 100 би трябвало да намалее потенциалът на въглищните централи, което значи и 4200 души без работа. Те желаеха проект - какъв брой от досегашните енергетици ще работят в предстоящ цех за акумулатори, какъв брой в други производства.

10 години ни лъга предното държавно управление, в този момент вървите по същия път - от вашите думи излиза, че мините си отиват. Ако желаете галактическа площадка направете, приветстваме батериите, само че желаеме проект, прикани един от синдикалистите.

Правителството успокои, че мислят за запазването на работата на заетите във въглищните централи, ще направи всичко допустимо мините да работят, само че те няма по какъв начин да действат на 100 %, защото остава задължението да понижим въглеродния отпечатък с 40 на 100. Въпреки това не бяха дадени съответни данни какъв брой нови работни места ще бъдат открити при новите производства за зелени сили. Енергийният министър Александър Николов сподели, че страната ни ще търси баланс в енергийния микс, който ще разреши да произвеждаме доста по-евтина сила спрямо района и Европейски Съюз, защото съвсем на никое място в другите страни не е плануван баланс на зелената и другата сила.
Здравеопазването: протонна онкотерапия и центрове за инсулти
Освен дълго чаканите хеликоптери за въздушна незабавна помощ, които по проект към този момент ще са 6, ще бъде построен народен център за лъчелечение на онкозаболявания с протонна терапия, какъвто няма на Бълканите, както и 10 центъра за бързо отнасяне на инсулти, което е извънредно значимо за последващото възобновяване на пациентите (при бърза реакция в първите часове се понижава фрапантно рискът от инвалидизация).
https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/протонна терапия рак онкология сн списък.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 640 " height= " 427 " /> Планът за възобновяване планува България да има център за протонна терапия.
Снимка Архив

Предвиждат се вложения в психиатричната помощ, където има най-остра потребност от възстановяване на материалната база в сегашните 11 психиатрии с 4000 кревати и още 1000 места за дневен стационар. Болницата в Курило ще се реалокира напълно на ново място.

Предвижда се и основаването на 200-300 амбулатории за диагностика на социално-значими болести.

Професионалните организации на другите медициниски класи бяха недоволни, че няма ограничения за задържане на младите експерти у нас, както и че липсват ограничения за стоматолозите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР