Първото нещо, което прави българинът във време на криза, е

...
Първото нещо, което прави българинът във време на криза, е
Коментари Харесай

Наш финансов анализатор предупреди: Кризата идва, задължително направете това!

Първото нещо, което прави българинът във време на рецесия, е да събере куфарите и да отиде да работи в чужбина. Това съобщи икономистът и финансов анализатор Светозар Гледачев в изявление за "Марица ".

- Ако имате свободни 100 000 лв., какво бихте създали с тях, къде бихте ги вложили? При състояние че на всички места се приказва за рецесия.

- Ако имах тези пари, една част от тях - 30-40 хиляди, щях да оставя кеш, в банка, а останалите бих разпределил в акции по разнообразни фондове. Тази „ рецепта “ не съм я измислил аз, по този начин прави даже Уорън Бъфет в този миг. След 4 години обаче схемата ще е друга, тъй като икономическият цикъл ще бъде друг. Ще пристигна миг, в който ще има доста свободни пари, само че активите ще са евтини.

Първото нещо, което прави българинът във време на рецесия, е да събере куфарите и да отиде да работи в чужбина.

Хубавото на българската стопанска система е, че последните няколко рецесии стават все по-леки и по-леки и повода за това е, че имаме улегнала пазарна стопанска система

- Не споменахте за инвестиция в парцел, която обичайно се смята за сигурна?

- О, не, в този миг не бих направил това. Виждам, че в този момент хората се напъват да купуват парцели, та даже и с капиталова цел, и вършат голяма неточност. Обяснението е просто - след няколко години цените на къщите и жилищата ще паднат. Тоест за една сума пари сега ще купите дребен апартамент, до момента в който след известно време за същите пари ще можете да спазарите много по-голям парцел. Веднага давам образец с предходната рецесия.

През 2008 година парцелите в центъра на Пловдив бяха стигнали 1500 евро на квадрат. Няколко години по-късно, някъде през 2013-2014 година приблизително в този регион недвижимостите се продаваха за 650 евро на кв. м. Така за същите пари се купуваше два пъти и повече квадратни метра. Това е да уцелиш момента.

- Какъв смисъл има парите да се държат в банка при нищожните лихви по депозити?

- Много хора не знаят, че има банки, където лихвата е 0.1% годишно, само че има и такива, където е 1.5%, или 15 пъти повече. Имайте поради, че евентуално по-хубаво време за спестяванията няма да пристигна скоро. В Германия да вземем за пример има негативни лихви от порядъка на минус 0.5%. С други думи, спестителите заплащат на банката, с цел да им държи парите.

Дори се планува закон всички нови депозити да са с минусови лихви. Засега обаче дебатите се въртят към това дали такова решение би било законосъобразно. В Дания пък банките публично дават заеми с негативни лихви, още веднъж минус 0,5%. Взимаш 100 000 ипотечен заем и връщаш 999 500. Бързам да уточня обаче, че в България сме надалеч от тази обстановка.

- Още преди месеци индустриалците в България биха паника, че предусещат рецесия по понижените поръчки от Европа и Съединени американски щати. Същевременно обаче растежът на стопанската система у нас е извънредно висок на фона на други европейски страни. Национален статистически институт пресметна скок на Брутният вътрешен продукт с 3.7% за третото тримесечие на годината. Къде е истината?

- Няма спор, рецесия ще има. Тя ще засегне целия свят, и това е ясно. Кризата идва от Съединени американски щати, дори бих споделил, персонално от Доналд Тръмп. В момента президентът на Америка забавя рецесията изкуствено единствено с цел да може да вземе втори мандат. От времето, в което рецесията ще удари Съединени американски щати, зависи по кое време ще се разпростре по целия останал свят. Да кажем, до 6 месеца ще стигне Европа, най-много още шест и ще връхлети и България.

- Може ли да се предвижда каква ще е рецесията - по-лека от предходната или в противен случай?

- Криза с рецесия не си наподобяват. Прогнозата зависи напълно от това по какъв начин ще се развие рецесията в Щатите и най-много по кое време. Тогава можем да кажем дали ще е лека, или по-дълбока. Ако удари средата на идната година, ще е напълно друго, в случай че е през 2021 година - ще е друго.

Много международни създатели вещаят, че тази ще е по-дълбока от рецесията през 2009 година, тъй като има насъбрани доста остарели проблеми. Попринцип те се вземат решение тъкмо по време на рецесия, само че и при последната не са решени. Хубавото на българската стопанска система обаче е, че последните няколко рецесии стават все по-леки и по-леки и повода за това е, че имаме улегнала пазарна стопанска система.

И второ, към този момент свикнахме, че рецесии е имало, има и ще има отсега нататък. Имало е и през социализма, само че тогава хората даже не са разбирали. България е банкрутирала три пъти в историята си, само че ето ни, отново сме страна. Според мен рецесията ще е по-лека, стига да знаем какво да вършим.

- И какво би следвало да вършим?

- Моята доктрина е, че рецесиите стават все по-къси за България, тъй като и хората, и компаниите знаят по какъв начин да се оправят. Държавният бюджет е уравновесен и имаме най-ниската задлъжнялост в последните 20-30 години и това е доста добре. Всички, които упорстват да се раздават по-големи заплати и да се теглят пари, вкарват България в още по-голяма рецесия.

За жителите е значимо сега да заделят пари - бели пари за черни дни. Ако в този момент, когато има работа, човек не може да отдели 100-200 или 300 лв., то по какъв начин ще може при положение, че остане без работа? Знам какво ще кажете - то и в този момент не стигат парите. И това го твърди всеки, и този, който взима 1000 лв. и този, който получава 5000 лв.. Но интелигентният човек би трябвало да икономисва.

Има едно предписание в икономическите теории, че според от дължината на рецесията, всеки в едно работещо семейство, би трябвало да заделя някакви пари, с цел да може да живее без приходи сред 6 месеца и една година. Защото, представете си компании банкрутират, фабрики затварят…Трябва ти някакъв интервал, в който можеш да си намериш нова работа. Това предписание няма по какъв начин да се съблюдава от пенсионерите, не приказвам за тях, а единствено за работещите членове на едно домакинство.

Първото нещо обаче, което прави българинът във време на рецесия, е да събере куфарите и да отиде да работи в чужбина. Там обаче също е рецесия и ще получава доста ниска заплата. Ако тук си подредиш вярно портфейла, ще живееш по-добре, ще работиш по-малко и ще взимаш същите пари.

Например в Гърция и Испания за неквалифициран селскостопански труд по време на рецесия служащите ще получават по 800 евро. Ще живеят като скотове, ще заплащат и наем. Имайте поради, че цените в България са на 45-50% от междинните в Европа. Малцина знаят, че в Пловдивска област в пика на някои селскостопански действия човек на полето взима надник 75-100 лв. дневно, което прави доста положително месечно заплащане.

- А очаквате ли противоположния резултат - българи да се завръщат в родината, подплашени от рецесията по света?

- Има такава наклонност. Официалните данни сочат, че поради Брекзит една част от нашите сънародници в Англия възнамеряват да се завърнат. Те са създали малко пари, поспестили са известна сума, идват тук и вършат най-лесното - купуват един или два жилището, които дават чартърен и живеят като рентиери. Аз персонално познавам 30-40 души, които към този момент живеят по тази скица.

- Не е ли притеснително от макроикономическа позиция, че в банките има толкоз доста пари?

- Наистина в никакъв случай до момента не е имало толкоз доста спестявания в банковата система. Проблемът обаче не е в това, а че хората не знаят какво да ги вършат. На българина пари му дай, ум не ще. Ако подариш на 10 индивида 100 000 лв., девет от тях ще ги изгубят. Попитайте ги какво ще извършите с хилядарките и болшинството ще ви отговорят: Ще си купя апартамент и кола, или ще отида на екскурзия. За страдание никой няма да влага в обучение.

Това е бедата, че хората, които желаят да влагат в нещо друго, са доста малко. За България този % е едвам 2-2.5% от всички. Ето това са богатите българи.

- Какви са главните провокации в стопанската система през 2020 година?

- България в никакъв случай не е била толкоз добре от третото българско царство насам. Но това не би трябвало да се приписва на никое държавно управление, а се дължи на няколко обстоятелството - че сме в Европейски Съюз, в НАТО, че имаме отворени граници и частна благосъстоятелност и в допълнение, че има бизнесмени, които желаят да се развиват.

Светозар Гледачев е един от най-популярните икономисти в България. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, след това ВИИ „ Карл Маркс " - София, става помощник и докторант на Българска академия на науките, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America. Той е академични учител, частник, съветник и финансист, бил е шеф на банка, два холдинга и на няколко предприятия. Има лично финансово предаване по Пловдивска социална телевизия и води обществени лекции на тематика "Лични финанси ". Издал е и няколко книги.

На 12.12.2019 година от 17.30 ч. в "Тракарт " пловдивчани могат да беседват с него по тематиката "Идва ли нова икономическа рецесия и по какъв начин да се защитим ". Входът е безвъзмезден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР