Първото изстрелване на руска мисия до Луната от 47 години

...
Първото изстрелване на руска мисия до Луната от 47 години
Коментари Харесай

За първи път в новата история на Русия. Роскосмос евакуира село, за да изстреля кораба Луна-25

Първото изстрелване на съветска задача до Луната от 47 години насам, се състоя рано сутринта в петък на космодрума " Восточний ". Така Русия пробва първото меко кацане на южния полюс на Луната.

Изстрелването на ракетата-носител " Союз-2.1б " с галактическия транспортен съд " Луна-25 " беше излъчено в канала на Федералната галактическа организация Роскосмос в YouTube.

Около 03,30 часа московско време оттова оповестиха, че станцията е била сложена на траектория за полет към Луната и се е отделила от ускорителния блок " Фрегат ".

За задачата беше евакуирано село Шахтински в Хабаровския край в Далечния изток. Космодрумът " Восточний " се намира на към 5550 км източно от Москва. Жителите на селището, което се намира югоизточно от космодрума, са изведени рано сутринта заради „ късмет едно на милион “ някой от ракетните ускорители да падне на земята.

След към 5 дни се възнамерява галактическият уред да кацне покрай южния полюс на Луната, да проучва почвата и да стартира дълготрайни проучвания на лунната повърхнина.

Според съветската държавна осведомителна организация ТАСС главната задача на " Луна-25 " ще бъде да отработи технологията за меко кацане. Лунният модул би трябвало да се приземи на Южния полюс на естествения сателит на Земята, което други проучвателен задачи към момента не са съумели да създадат.

При триумф апаратът ще изследва вътрешната конструкция и изследването на естествените запаси, в това число водата, както и да изследва въздействието върху повърхността на Луната на галактическите лъчи и електромагнитната радиация.

Неравният терен затруднява кацането там, само че учените считат, че може да съдържа обилни количества лед, които могат да се употребяват за добиване на гориво и О2 , както и за питейна вода .

Автоматичната станция е оборудвана с няколко камери. Те ще снимат кацането и панорамата на естествения сателит на Земята. " Луна-25 " ще извърши програмирано проучване и ще фотографира Луната.

Кацането се чака да стане на 21 август , откакто преди този момент апаратът прекара няколко дни в орбита. След това би трябвало да работи на лунната повърхнина в продължение на една година.

В състезание с Русия, предишния месец Индийската организация за галактически проучвания изстреля сполучливо кораба " Чандраяан-3 " , чийто луноход би трябвало да доближи задачата на 23 август. Това беше и в началото посочваната от Роскосмос дата, само че тя беше изместена с два дни.

Преди към половин век - през 1976 година, руският уред " Луна-24 " достави на Земята проби от лунната почва. Изследването на тези проби, както обявиха руските учени тогава, даде опция да се откри съществуването на вода под повърхността на Луната. Последвалите проучвания потвърдиха, че количеството вода под формата на лед на или под повърхността на Луната би могло да бъде задоволително за потребностите на първите колонисти от Земята.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР