Първото изпитание върху хора на нов тип хапче срещу мръсна

...
Първото изпитание върху хора на нов тип хапче срещу мръсна
Коментари Харесай

В САЩ тестват лекарство срещу мръсната бомба

Първото тестване върху хора на нов вид хапче против мръсна бомба. То е   предопределено да отстранява нездравословното радиоактивно замърсяване от тялото, стартира в Съединени американски щати. Това заяви БиБиСи.

Смята се, че лекарството, HOPO 14-1, работи против няколко материала, които могат да се употребяват в оръжия, в това число уран. Ако се окаже безвредно и дейно, може да защищити от евентуални вреди от нуклеарни повреди.

42 доброволци ще опитат разнообразни дози, проверявайки за странични резултати.

Ще има натоварен мониторинг на сигурността, като резултатите от изследването на първа фаза се чакат през 2024 година, споделят ръководителите на проучването от държавната организация на Съединени американски щати Националните здравни институти.

Известна също като радиологично разпръскващо устройство, мръсната бомба е експлозив, който е разбъркан с радиоактивен материал, тъй че когато избухне, ще има замърсяване на зоната на гърмежа. Мръсната бомба не е нуклеарна бомба. Тя е оръжие за всеобщо разрушение, а не всеобщо заличаване, твърди Комисията за нуклеарно контролиране на Съединени американски щати.

Облакът от радиация от мръсна бомба може да се разпръсне в границите на няколко километра от детонацията. Излагането на радиация може да повреди ДНК, тъканите и органите на човек, което води до болести, в това число рак.
 Русия отново се тревожи от мръсни бомби - радиоактивни материали дошли на украински пристанища
Русия отново се тревожи от мръсни бомби - радиоактивни материали дошли на украински пристанища

Според Москва фактът, че тези събития се случват до Приднестровието, е причина за безпокойство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР