Първото изпитание върху хора на нов тип хапче против последиците

...
Първото изпитание върху хора на нов тип хапче против последиците
Коментари Харесай

В САЩ тестват хапче срещу погълнат и вдишан материал от "мръсна бомба"

Първото тестване върху хора на нов вид хапче срещу последствията от приложимост на така наречен мръсна бомба, предопределено да отстранява нездравословното радиоактивно замърсяване от тялото, се организира в Съединени американски щати. Става дума за препарат, наименуван HOPO 14-1, който се чака да работи против няколко радиоактивни материала, употребявани в оръжия, в това число уран.

Ако се окаже безвредно и дейно, то може да защищити от евентуални вреди от нуклеарни повреди или терористични офанзиви, прецизира Би Би Си.

В тестванията вземат участие 42 доброволци, които ще одобряват еднократно разнообразни дози от 100 до 7500 мг, като ще се следи за странични резултати при отстраняването на радионуклиди от тялото.

Ще има " натоварен мониторинг на сигурността ", като първата фаза от изследването би трябвало да завърши през април 2024 година Догодина би трябвало да бъдат оповестени и първите резултати, споделят ръководителите на плана от SRI International от Менло Парк, Калифорния. Финансирането е от Националния институт за алергии и заразни заболявания, част от Националните здравни институти, държавната организация на Съединени американски щати.

HOPO 14-1 се гълтам под формата на капсула и за следене на индикаторите ще се взимат кръвни проби и урина. Доброволците са мъже и дами на възраст от 18 до 65 години, нормално с тегло сред 50 и 100 кг., като има набор от условия за изключването на претендентите, измежду които са да не са получавали кръвопреливане през последните 3 месеца, да нямат присадени органи или костен мозък, да не са се ваксинирали през последния месец и така нататък

Жените не би трябвало да са бременни или да кърмят, а както те, по този начин и мъжете би трябвало да се съгласят да употребяват контрацептиви за двете седмици след поглъщането на дозата.

Известна също като радиологично разпръскващо устройство, мръсната бомба е експлозив, който е разбъркан с радиоактивен материал, тъй че когато избухне, да замърси зоната на гърмежа. Това не е нуклеарна бомба и не е " оръжие за всеобщо заличаване ", а е за всеобщ безпорядък, споделя Комисията за нуклеарно контролиране на Съединени американски щати.

Облакът от радиация от мръсна бомба може да се разпръсне в границите на няколко квартала или километра от детонацията, до момента в който нуклеарна бомба може да се популяризира на хиляди квадратни километри.

Вътрешното радиоактивно замърсяване поражда, когато радиоактивните детайли се всмукват през засегната кожа, вдишват се или се гълтам. Това може да се случи и вследствие на повреда в атомна електроцентрала или взривяване на нуклеарно оръжие. Тъй като атомите на радиоактивните детайли се разпадат, те излъчват йонизиращо излъчване, което може да повреди ДНК, тъкани и органи. Един от методите за понижаване на риска от това увреждане е радиоактивните детайли да бъдат отстранени от тялото допустимо най-скоро след настъпване на замърсяване.

Администрацията на Съединени американски щати по храните и медикаментите утвърди два продукта за унищожаване на вътрешно радиоактивно замърсяване. И двете са основани на диетилентриамин пентаацетат (DTPA), ползват се интравенозно от снабдител на здравни услуги и могат да отстранен три радиоактивни детайла: плутоний, америций и кюрий.

За разлика от това, HOPO 14-1 е дефиниран като перорална капсула, която би била по-лесна от интравенозно лекарство за запазване, разпространение и използване при незабавна обстановка.

Предклиничните проучвания демонстрират, че HOPO 14-1 може дейно да отстранява доста радиоактивни замърсители, в това число уран и нептуний в допълнение към упоменатите плутоний, америций и кюрий. Тези изследвания също откриха, че HOPO 14-1 е до 100 пъти по-ефективен от DTPA при свързването с тези радиоактивни детайли и отстраняването им.

От десетилетия специалистите знаят също, че йодните таблетки могат да бъдат употребявани, с цел да оказват помощ за отбраната на хората, в случай че радиоактивен йод е бил изтърван в околната среда. Такива са раздавани на хората през 1986 година, когато се случи нуклеарна повреда в Чернобилската електроцентрала.

Друго хапче, калиев стоманен хексацианоферат (известен като пруско синьо), може да помогне за премахването на радиоактивния цезий и талий.

Все още не е имало сполучлива офанзива с мръсна бомба на никое място по света. Опити обаче е имало. През 1996 година бунтовници от Чечения заложиха бомба, съдържаща динамит и радиоактивен цезий-137, в московския парк Измайлово, напомня Би Би Си. Службите за сигурност оповестиха, че са я разкрили и обезвредили. Вторият случай е също в Чечения през 1998 година, когато се съобщаваше за обезвредена мръсна бомба до железопътна линия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР