Първото интервю на Михаел Шумахер - звучи измамно реалистично -

...
Първото интервю на Михаел Шумахер - звучи измамно реалистично -
Коментари Харесай

Фалшиво AI-интервю с Шумахер коства кариерата на германска журналистка

" Първото изявление на Михаел Шумахер - звучи лъжливо реалистично " - това заглавие на корицата на списание " Die Aktuelle " провокира сериозен скандал в немското медийно пространство.

На 15 април изданието взема решение да сътвори сензация в крайник с модата за приложимост на изкуствения разсъдък (с мотив и без повод) за журналистически цели.

Великият водач от Формула 1 Шумахер пострада при тежък случай на ски писта във Франция в края на 2013 година Оттогава фамилията му не е разрешавало на медиите да се приближават до него.

Редакторите на " Die Aktuelle " обаче не се стопират пред физическите и моралните ограничавания.

Едва във вътрешните страници на обявата се прецизира, че " Интервюто беше направено в интернет, в уебсайт, който има общо с изкуствен интелект ", се споделя в обявата.

В нея са включени " цитати ", приписани на човек, който в никакъв случай не е разговарял с публицистите.

" Животът ми се промени тотално ", гласи вътрешното заглавие на публикацията, която подсказва, че става дума за изфабрикувано изявление: " Дали в действителност приказва нашият Шуми? ".

Опитът за своенравие за сметка на нещастието на 54-годишния някогашен играч беше посрещнат от твърда опозиция в фамилията му - околните му нееднократно са се принуждавали да завеждат правосъдни каузи против медии, които нарушават персоналните права на пациента.

В последна сметка, недоволството от погазването на журналистическата нравственос в " Die Aktuelle " докара до решение за премахване на дългогодишния основен редактор на списанието Аннe Хофман.

" Тази безвкусна и подвеждаща публикация не биваше да се появява в никакъв случай. По никакъв метод тя не дава отговор на стандартите на публицистиката, които ние и нашите читатели чакаме от издател като Funke (медийния тръст, към който принадлежи списанието) ", се споделя в известие на компанията.

Хофман е отстранена неотложно от поста си - след към 14 години отпред на " Die Aktuelle ".

Funke са поднесли извиненията си на семейство Шумахер, които оповестиха, че ще съдят издателството.

През 2017 година немски съд подреди на различен таблоид " Bunte " да заплати 50 000 евро обезщетение на брачната половинка на Шумахер поради подправена публикация, в която се твърдеше, че той към този момент се е изправил на крайници.

Шумахер остава кумир на генерации почитатели на автомобилните спортове и беше седемкратен международен първенец преди случая от декември 2013 година, след който получи тежка мозъчна контузия. В продължение на месеци той беше държан в изкуствена кома в болница в Швейцария, а сега се лекува и рехабилитира в дома си.

Това е следващият скандал към свободното основаване на наличие, генерирано от изкуствен интелект, без единодушието на хората, от чието " име " излиза обществено то.

Преди дни това се случи с хипотетична ария на. която стана шлагер в TikTok и Spotify, a папа Франциск беше " облечен " в от консуматор в платформата Midjourney, която беше направила изображенията съвсем неразличими с действителността.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР