Първото хапче, предназначено за лечение на симптоматичен Covid-19, е одобрено

...
Първото хапче, предназначено за лечение на симптоматичен Covid-19, е одобрено
Коментари Харесай

Великобритания одобри първото хапче за лечение на Covid

Първото хапче, предопределено за лекуване на знаменателен Covid-19, е утвърдено от регулатора на лекарствените средства в Обединеното кралство. Таблетката Мolnupiravir ще се приема два пъти на ден от уязвими пациенти, които са диагностицирани, само че са в ранния етап на инфекцията, оповестиха международните осведомителни организации през вчерашния ден.  
Спасителното хапче е дело на американския производител на медикаменти Merck (съвместно с Sharp&Dohme (MSD) и Ridgeback Biotherapeutics), разяснява AP. Предназначено е за възрастни (18+), които са с позитивен тест за Covid-19. Пациенти с лека до умерена форма на COVID-19 ще одобряват четири хапчета от лекарството Молнупиравир два пъти на ден в продължение на пет дни.
Лекарството чака утвърждението от регулаторните органи в Съединени американски щати, Европейския съюз и други страни. Първоначалните доставки ще бъдат лимитирани. От Merck обявиха, че могат да произведат таблетки, нужни за 10 милиона курса на лекуване до края на годината, само че огромна част от продукцията към този момент е закупена от държавните управления по целия свят.
„ Днес е исторически ден за нашата страна, защото Обединеното кралство в този момент е първата страна в света, одобрила антивирусно лекарство, което може да се приема вкъщи против Covid-19 “, сподели английският здравен министър Саджид Джавид.
Лекари прецизираха, че лекуването с препарата ще бъде изключително значимо за хора, които не реагират добре на имунизацията.
Merck разгласи предварителни резултати през септември, те сочат прогноза за понижаване на хоспитализациите и смъртните случаи при пациенти с ранни признаци на COVID-19 на половина. Резултатите към момента не са рецензирани или оповестени в научно списание. Компанията производител не разкри детайлности за страничните резултати на препарата. 
Инструкциите са безапелационни, че медикаментът би трябвало да се приема допустимо най-скоро откакто се развият първите признаци (в рамките на 5 дни), с цел да има резултат. При по-ранно изследване при пациенти, които към този момент са приети в болница с тежък Covid-19, станало ясно, че резултатите са разочароващи.
Молнупиравир в началото е проучвано като евентуална терапия против грип с финансиране от държавното управление на Съединени американски щати. 
Лекарството е ориентирано към ензим, който коронавирусът употребява, с цел да се възпроизвежда, като вмъква неточности в генетичния му код, които забавят способността му да се популяризира и да гълтам човешките кафези. Тази генетична интензивност накара някои самостоятелни специалисти да се запитат разтревожени дали лекарството може евентуално да аргументи разновидности, водещи до вродени недостатъци или тумори.
Британската организация за контролиране на медикаментите и здравните артикули (MHRA) съобщи, че способността на Молнупиравир да взаимодейства с ДНК и да предизвиква разновидности е била проучена „ обширно “ и че не е открито да съставлява риск за хората.(Препаратът в огромни дози имал нездравословни резултати върху нероденото поколение на опитните плъхове, само че тези дози били по-високи в сравнение с ще се дават на хората, пък и това не се следило при други животни, написа организацията в имейл до медиите.)
От Merck обявиха, че лекарството е безвредно, когато се употребява съгласно напътствията.Миналата седмица Merck даде единодушието си на други производители на медикаменти да създадат своето хапче за COVID-19 като разгласи, че ще показа необятно своята формула и даде обещание да помогне на всички компании, които се нуждаят от софтуерна помощ при производството на лекарство. Нещо, с което никой производител на ваксини против ковид не се съгласи, разяснява AP.
Правителството на Обединеното кралство не е разкрило какъв брой коства първичният му контракт за 480 000 курса на лекуване с Молнупиравир. Но американските управляващи неотдавна направиха покупка " на зелено " за 1,7 милиона курса на стойност почти 1,2 милиарда $ или по 700 $ на пациент. Други страни, в това число Австралия, Сингапур и Южна Корея, също са създали поръчки за покупка, написа BBC.
Междувременно Pfizer също стартира опити на две разнообразни антивирусни таблетки. Върху избавителното хапче работи и швейцарската компания Roche.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР