Първото голямо изпитание за правителството на Марио Драги е днес,

...
Първото голямо изпитание за правителството на Марио Драги е днес,
Коментари Харесай

Новият премиер на Италия Марио Драги пред първото голямо изпитание

Първото огромно тестване за държавното управление на Марио Драги е през днешния ден, пишат италианските електронни издания. Той ще показа програмата на кабинета си в Сената на италианския парламент, където след това ще има избор на доверие. Утре упражнението ще се повтори в долната Камара на депутатите. Правителството на Драги е плод на нехарактерен компромис сред политически съперници в Италия, тъй че какъв брой ще просъществува той, си остава отворен въпрос.

Кабинетът сплотява левите сили Демократическа партия, Италия Вива и Член първи, влизащ в състава на лявата парламентарната група Свободни и равни; антисистемното Движение 5 звезди, което на изборите през март 2018 година завоюва най-вече проценти като обособена политическа формация; десноцентристката партия Форца Италия и дясната Лига, които на изборите преди три години дружно с Италиански братя бяха обединението, получила най-вече гласове. Тази странна ляво-дясно-центристка коалиция, достигаща даже рамките на крайното дясното и на антисистемното, в началото бе приветствана от всички парламентарно показани сили в Италия. Единствено поддръжката си за нея не даде крайната десница Италиански братя. След като Драги показа състава на държавното управление си обаче прозвучаха първите рецензии, предвещаващи бъдещо разделяне и по други въпроси.

Още след оповестяването на министерските постове Матео Салвини, водачът на дясната партия Лига, получила 3 министерски кресла, измежду които това на икономическото развиване и на туризма, насочи нападки против двама министри, запазили постовете си - Роберто Сперанца, министър на опазването на здравето във второто държавно управление на Джузепе Конте и представител на партия Член първи, и Лучана Ламорджезе, министърка на вътрешните работи в кабинета " Конте 2 ", която е и технократ. Салвини предложи на двамата да сменят метода си, оповестява " Кориере каузи сера ". Двамата министри имат водеща роля във взимането на решения за рестрикциите против ковид и за имиграцията - две политики, по които Салвини показваше възражения по време на второто държавно управление на Конте. Освен това преди броени дни Салвини съобщи пред телевизия Ла Сетте в отговор на въпрос дали еврото е необратимо, че " единствено гибелта е необратима ", добавя АНСА. Това сбито изявление наподобява сякаш в прорез с убежденията на Драги, който мнозина възприемат за избавител на еврото и еврозоната по време на финансовата рецесия. Салвини участваше с Лига в първото държавно управление на Конте, само че обединението сред Лига и Движение 5 звезди се разпадна точно под натиска на неговата партия. Тогава Салвини се надяваше да провокира предварителни избори, които Лига да завоюва безапелационно, само че проектите му се провалиха, до избор не се стигна и на мястото на Лига във втората ръководещата коалиция на Конте влезе Демократическата партия с няколко нейни разклонения, напомнят медиите.

Твърди се, че неодобрение след оповестяването на министрите в кабинета на Драги е имало и от страна на водача на Форца Италия Силвио Берлускони. Партията получава 3 министерски кресла, като те ще се заемат от лоялни лица - Мариястела Джелмини, Мара Карфаня и Ренато Брунета. Тримата обаче ще са министри без порфтейл и ще дават отговор за районните и самостоятелните въпроси, за Юга и териториалната интеграция и за държавната администрация. Не това е това е очаквал Берлускони, написа " Стампа ". Твърди се, че той желал по-значими постове и даже предложил няколко други имена за министри по време на договарянията. Изборът на тримата правилни на Берлускони лица, взели участие в последното му държавно управление, пък накара някои италианци да се почувстват като в машината на времето, върнати с 10 години обратно, когато определените в този момент от Драги министри от Форца Италия за доста италианци бяха свързани с полемики. Джелмини като министър на образованието при Берлускони реформира бранша, само че хората го свързват със съкращения на учебен личен състав и понижаване на образователни часове за икономии. Реформите на Джелмини провокираха вълна от митинги, а много италианци когато приказват за Джелмини, я назовават " тази, която унищожи образованието ". По адрес на Карфаня се отправяха в предишното изказвания за близка връзка с Берлускони. А самият Берлускони един път се пошегува, че в случай че не бил женен по това време, би се оженил за нея, което самата Карфаня не одобри като някаква сексистка засегнатост, само че което породи дискусия. Брунета пък бе подложен на критика за редица неща, измежду които нападки против италианските служители на реда, наречени от него дебели и неспособни да се оправят с рискови обстановки на открито, или против работещите дами, които пазарували в работно време.

Възражения против състава на държавното управление на Драги изрази и Демократическата партия. Тя получава 3 значими министерски кресла - на защитата, културата и труда, само че възраженията ѝ са, че партията не е показана от задоволително дами от левицата в новото държавно управление, оповестяват АНСА и Ти Джи 24 Скай. Като цяло левите партии в кабинета на Драги - Демократическата партия, Член първи и Италия Вива имат общо 5 министри, измежду които единствено една жена.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР