Първоначално учените са скептични: допускат, че местни жители са драскали

...
Първоначално учените са скептични: допускат, че местни жители са драскали
Коментари Харесай

Тези писмени знаци са на 3500 години. Откриха ги случайно в Турция.


Първоначално учените са скептични: позволяват, че локални поданици са драскали по стените. Но бързо излиза наяве, че става въпрос за сензационна находка: в Турция са открити идеално непокътнати писмени знаци от Хетското царство.

Предишна находка: по-късни хетски писмени знаци (от 8. век пр.н.е.), открити в Каратепе

Проливен дъжд в летен ден - това, което в началото наподобява като досадна преживелица, се оказва голям шанс за интернационален екип от археолози в Хатуша,, написа швейцарският Нойе Цюрхер Цайтунг (НЦЦ). Благодарение на дъжда, от който се пробват да се скрият в една пещера, те откриват 3500-годишни писмени знаци и получават изненадваща информация за живота на хетите, които са управлявали големи елементи от Западна Азия през второто хилядолетие пр.н.е.

Всъщност дейни археологически изследвания във въпросния тунел, където са открити йероглифите, има от повече от век.
Редакцията предлага
Той е именуван Йеркапъ (на турски: врата в земята) и се намира на най-високата точка на някогашната столица на античното Хетско царство, споделя журналистката Лия Пескаторе пред швейцарското издание. Тунелът е елементарно наличен, само че доста мрачен - осветлен е единствено от дневната светлина, която влиза от двата му края. В резултат на това надписите по стените остават скрити макар многото гости. До оня дъждовен ден при започване на август, който постанова спиране на.

Щастлива случайност

Турският професор по археология Бюлент Генч, който е част от интернационалния археологически екип, се възползва от опцията да снима в Йеркапъ. Светлината от мобилния му телефон се оказва задоволителна, с цел да разкрие червено-кафявите знаци.

Андреас Шахнер, който управлява разкопките от 17 години, в началото е песимистичен, когато Генч му споделя за находката, и подозира, че йероглифите са дело на поданици на селото. Вандализмът за жалост е тъжна действителност в историческите обекти. Но когато вижда първата фотография, незабавно му излиза наяве какво демонстрира тя: анадолски писмени знаци, написа НЦЦ. 

" Напълно нова вероятност

Веднага по-късно стартира проучване на тунела. Учените откриват общо 250 йероглифа, които са били изрисувани върху каменните блокове с растителни багрила от корени преди към три и половина хилядолетия.

Графитите разкриват " изцяло нова вероятност " за Хетското царство , показвайки, че - обратно на досегашните догатки - доста хети са можели и че писането е било част от тяхното всекидневие, отбелязва по същата тематика немският “Тагесшпигел ”. Тунелът защищава от светлина и влага, тъй че йероглифите към момента са елементарно разпознаваеми даже след хиляди години. " Всичко това е необикновено ", споделя Шахнер пред немското издание.
 Хетски писмени знаци от Хатуша, Турция
Хетски писмени знаци от Хатуша, Турция

По принцип анатолийските писмени знаци се одобряват за маловажни, защото се срещат единствено в обособени случаи върху печати или монументи. Новото изобретение опровергава тази теза, е представена да споделя Лия Пескаторе пред НЦЦ.

Предстои още доста работа

Това, че знаците са изрисувани на публично място, за разлика от клинописното писмо, което се е използвало главно за публични цели, свидетелства, че те наподобява са били налични за по-широк кръг от популацията.

Йероглифите обаче надали крият и информация за историята на хетите, написа НЦЦ. Първоначалните оценки демонстрират, че знаците сигурно предават религиозно, само че не и историческо наличие. Те не са поредни надписи, а къси мемоари, които евентуално са имена на хора и богове.

Пред швейцарския вестник ръководителят на интернационалния екип Андрес Шахнер споделя, че въпреки всичко археолозите са още в началния стадий на работата си по това изобретение. Предстои да бъде изработен и, който ще помогне да се проучват другите писмени знаци във връзка един с различен и със заобикалящата ги среда. Предстои работа за археолозите освен в дъждовните дни.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР