Първоначално става дума за изработка на прототип на модулен военен

...
Първоначално става дума за изработка на прототип на модулен военен
Коментари Харесай

И България може да се включи в проекта за европейски патрулни корвети

Първоначално става дума за направа на първообраз на модулен боен транспортен съд с водоизместимост 3300 тона, който може да бъде пригаждан към потребностите на другите страни. Бойният кораб е друг и с 50% по-голям от патрулните корвети (с водоизместимост към 2000 тона), които страната ни се пробва да придобие сега.

© Велко Ангелов България е показала кардинален интерес да се причисли към плана за основаване на европейска бойна патрулна корвета, оповестява отбранителното издание Defensenews. Първоначално става дума за направа на първообраз на модулен боен транспортен съд с водоизместимост 3300 тона, който може да бъде пригаждан към потребностите на другите страни. Той ще е предопределен за разнородни задачи, изпълнявани сега от океанските патрулни кораби и леките фрегати. Бойният кораб е друг и с 50% по-голям от патрулните корвети (с водоизместимост към 2000 тона), които страната ни се пробва да придобие сега.

Въпросната военна стратегия се реализира по линия на непрекъснатото структурирано военно съдействие на Европейски Съюз (PESCO). Първоначално става дума за самодейност на Франция, Италия и Гърция, само че преди към седмица към нея публично се причислява и Испания. Освен България, кардинален интерес за вероятно включване демонстрира и Португалия, оповестява Defensenews.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Източници от българското министерство на защитата (МО) потвърдиха пред " Капитал ", че въпросът за присъединението ни към програмата европейска бойна корвета фактически е бил поставян на по време на диалози с разнообразни европейски посланици у нас и че от наша страна е изразен кардинален интерес. Въпросните съвещания с евродипломатите са били извършени в края на 2019 и началото на 2020 година Някакво съответно решение по тематиката обаче за момента не е било взимано.

Програмата за европейска патрулна корвета е публично утвърдена в границите на PESCO през ноември 2019 година За момента е препоръчано новият вид боен транспортен съд да бъде създаван в най-малко три конфигурации:

- За водене на бойни дейности против морски, въздушни и подводни цели
- За битка с други кораби и военен обсег от 10 хиляди морски благи (при скорост 14 възела)
- За крайбрежни патрулни задачи

Прототипът на европейската тежка корвета е първият план, който ще бъде изпълнен от Naviris - взаимно дружество на френския боен тръст Naval Group и италианския Fincantieri, което дейно действа от средата на януари тази година. Очаква се Франция да конструира и придобие сред 9 и 11 кораба от този вид, а Италия - 8. По проект първите италиански корвети би трябвало да бъдат в оперативна подготвеност през 2027 година, а френските - през 2030 година

" Това е предстоящ план с към момента неразбираеми параметри ", разясниха за " Капитал " източници от министерство на защитата (МО). От военното ведомство прибавят, че в случай че бъде обезпечено европейско финансиране в границите на обща европейска защита и има шерване на разноските, включването на България към въпросната самодейност може и да се случи в по-дългосрочен проект. Пари за задачата могат да бъдат отпуснати по линия на Европейския фонд за защита. За момента обаче непосреден приоритет остава актуалният чисто български план за леки корвети, които страната ни се пробва да построи със лични сили и средства, допълват от МО. Също по този начин в случай че се стигне до присъединение на България към европейския план, изискване ще бъде унификация на въоръжението с към този момент употребяваното от бойния ни флот.

По принцип в тази ситуация става дума за доста по-големи военни съдове от модулните патрулни кораби, за чието придобиване България разгласи социална поръчка на стойност съвсем 1 милиарда лева " Тук към този момент става дума за тежък транспортен съд, това си е чиста фрегата ", разясниха източниците от МО. Затова в по-дългосрочен проект въпросният европейски защитителен план може да послужи като база за постепенна замяна на старите ни фрегати от времето на Съюз на съветските социалистически републики, както и на добитите " втора употреба " белгийски фрегати клас " Уилинген ", които сега са гръбнака на военноморските ни сили. Далеч по-добре е с парите, които другояче биха отишли за ремонта и модернизацията на старите кораби, да се придобият новопроизведени съвременни тежки корвети, уверени са във военното ведомство. Всичко това обаче е в директна взаимозависимост от това по кое време, до каква степен и при какви условия Европейски Съюз би бил податлив да финансира сходен план през европейския фонд за защита и каква сума е подготвена да задели за задачата страната ни от националния боен бюджет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР