Първоначално създаден от програмиста Брайън Коен през 2001 година, BitTorrent

...
Първоначално създаден от програмиста Брайън Коен през 2001 година, BitTorrent
Коментари Харесай

BitTorrent вече не е „кралят“ на входящия интернет трафик

Първоначално основан от програмиста Брайън Коен през 2001 година, BitTorrent съставлява извънредно ефикасен peer-to-peer (P2P) протокол за трансфер на файлове и друго цифрово наличие по интернет.

В наши дни обаче технологията към този момент не е такава мощ за шерване на данни, каквато беше единствено преди няколко години.

Въпреки, че интернет трафикът продължава да нараства с ускорени темпове, BitTorrent сякаш престана да способства за забележителна част от източниците на данни в горната част на мрежата. Канадската компания за мрежово разузнаване Sandvine неотдавна разгласява последния си отчет за „ интернет феномените “. В него се акцентират забележителните промени на пазара на мрежовия трафик.

Преди 20 години, преди революцията Web 2.0, BitTorrent видимо генерираше към 35 % от целия интернет трафик. Тогава шерването на файлове и peer-to-peer приложенията бяха главните мотори на трафика на данни, защото нямаше други евентуални източници, които биха могли да генерират сходно количество трафик.

Днес интернет е напълно друго място. Услугите за стрийминг на видео и обществените услуги като YouTube, Netflix и TikTok към този момент преобладават в световния интернет трафик. А множеството действия, свързани с пиратството са се преместили от P2P мрежите към уебсайтовете за стрийминг.

Макар, че BitTorrent беше сменен като главен източник на изтегляния в интернет, той към момента способства за своя дял от трафика нагоре по веригата.

През 2013 година на BitTorrent към момента се пада 1/3 от целия upstream трафик (за качване на данни) в интернет. Преди две години той представляваше 10% от този трафик. Сега обаче, съгласно последните разследващи данни на Sandvine, протоколът BitTorrent е изгубил цялата си прелест измежду интернет потребителите.

Според канадската компания 10-те най-големи източника на данни за upstream в този момент са свързани най-вече със съхранението на данни в облак, известията и видео стрийминга.

Видеото и обществените мрежи монополизират повече от половината от целия upstream трафик както при закрепените, по този начин и при мобилните широколентови връзки.

BitTorrent към момента играе значима роля в мрежите за закрепен достъп, където протоколът за шерване на файлове в този момент съставлява 4 % от целия трафик нагоре по веригата. Услуги като iCloud и YouTube обаче генерират доста повече трафик спрямо мрежата на Брайън Коен.

Sandvine съобщи, че BitTorrent към момента може да се смята за „ забележителен фактор “ при генерирането на трафик заради релативно дребния брой хора, които употребяват мрежата. Пиратството евентуално е главният мотор тук, само че откривателите и университетските институции също употребяват протокола, с цел да споделят големи масиви от данни.

Sandvine чака, че трафикът на BitTorrent ще продължи да понижава в бъдеще. Това е по този начин защото потребителите от ден на ден се концентрират върху облачните и стрийминг услугите като съществени източници на наличие.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР