Човек си купи металотърсач, за да стане от дивана. Той току-що направи „златната находка на века“ в Норвегия.

...
Първоначално норвежецът помисли, че неговият металдетектор реагира на шоколадови пари,
Коментари Харесай

Първоначално норвежецът помисли, че неговият металдетектор реагира на шоколадови пари, заровени в пръстта. Оказа се, че има девет висулки, три пръстена и 10 златни перли в това, което беше описано като златната находка на века в страната.

Рядката находка беше направена това лято от 51-годишния Ерленд Боре на южния остров Rennesoey, близо до град Ставангер. Боре си беше купил първия си металотърсач по-рано тази година, за да има хоби, след като неговият лекар му нареди да излиза, вместо да седи на дивана.

„Първо си помислих, че са шоколадови монети или монети от капитан Саблезъб, “ каза 51-годишният Ерленд Боре, имайки предвид измислен норвежки пират. „Беше напълно нереално.“

Оле Мадсън, директор на Археологическия музей към университета в Ставангер, каза, че намирането на „толкова много злато по едно и също време е изключително необичайно“.

видео на съкровището във Facebook и други изображения в социалните медии, пишейки: „То ще бъде запазено и показано възможно най-скоро в предстоящата ни изложба.“

През август Боре започна да се разхожда из планинския остров със своя металдетектор. В изявление, издадено от университета, се казва, че той първо е намерил някакъв отломък, но по-късно е открил нещо, което е "напълно нереално" - съкровището тежи малко повече от 100 грама.

Според норвежкия закон предмети от преди 1537 г. и монети, по-стари от 1650 г., се считат за държавна собственост и трябва да бъдат предадени.

Доцент Хокон Райерсен от музея каза, че златните висулки - плоски, тънки, едностранни златни медали, наречени брактеати - датират от около н.е. 500 г., така нареченият миграционен период в Норвегия, който продължава между 400 и около 550 г., когато е имало широко разпространени миграции в Европа.

Висулките и златните перли са били част от „много ефектна огърлица“, която е имала е направен от квалифицирани бижутери и е носен от най-могъщите в обществото, каза Райерсен. Той добави, че „в Норвегия не е правено подобно откритие от 19-ти век и това също е много необичайно откритие в скандинавски контекст.“

Експерт по такива висулки, професор Зигмунд Оерл с същия музей каза, че досега са открити около 1000 златни брактеати в Норвегия, Швеция и Дания.

Той каза, че символите на висулките обикновено показват скандинавския бог Один, който лекува болния кон на сина си. На тези на Rennesoey езикът на коня виси на златните висулки и „отпуснатата му поза и изкривените му крака показват, че е наранен“, каза Oehrl.

„Символът на коня представляваше болест и страдание, но в същото време надежда за изцеление и нов живот“, добави той.

Планът е находката да бъде изложена в Археологическия музей в Ставангер, на около 300 километра (200 мили) югозападно от Осло.

Най-новата сравнима находка в Норвегия датира от 19-ти век.

„Като се има предвид местоположението на откритието и това, което знаем от други подобни находки, това вероятно е въпрос или на скрити ценности или приношение на боговете по време на драматични времена", каза професор Хакон Райерсен.

В съответствие с норвежкото законодателство и Боре, и собственикът на земята ще получат награда, въпреки че сумата все още не е определена.

AFP допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР