Първоначално Lightning Network изглеждаше обещаващо решение на предизвикателствата, свързани с

...
Първоначално Lightning Network изглеждаше обещаващо решение на предизвикателствата, свързани с
Коментари Харесай

Биткойн все още има един голям проблем, който трябва да разреши

Първоначално Lightning Network изглеждаше обещаващо решение на провокациите, свързани с мащабируемостта на Биткойн.

Очарованието ѝ се състоеше в вероятността за по-бързи транзакции, понижаване на таксите и увеличение на пропускателната дарба на транзакциите.

С възприемането на Lightning Network станаха явни и нейните дефекти, както и преимуществата ѝ във връзка с мащабируемостта.

Въпреки нейния капацитет проблеми като рестриктивните мерки на ликвидността, сложността на ръководството на каналите, опасенията за сигурността и нуждата от внимателно наблюдаване представляваха обилни спънки.

Нарастващото вдъхновение към светкавичното и добре маркетирано предложение за мащабиране на Lightning подхрани приемането му измежду потребителите и търговците.

Свидетели на това по какъв начин от ден на ден хора одобряват Биткойн за ежедневни транзакции с помощта на решенията на Lightning бяха обещаващи. Въпреки това спънки като проблеми с ликвидността, комплицирано ръководство на каналите и уязвимости в сигурността попречиха обещанията за мащабируемост на мрежата.

Неотдавна породи оспорван спор по отношение на рисковете от концентрация, свързани с мрежата Lightning. Макар че запалянковците и специалистите от дълго време разискват тези проблеми, в този момент те получават известност.

Критиците настояват, че сходни мрежи, построени върху Биткойн, биха могли да компрометират децентрализирания му темперамент, оспорвайки главните правила на криптовалутата.

Оптимизирането на мащабируемостта на Lightning Network изискваше внимателен баланс сред техническата трудност и потребителското преживяване. Сигурността оставаше от първостепенно значение, изключително с възходящото приемане на мрежата, което породи опасения за евентуални уязвимости и вектори на офанзиви.

Беше належащо непрестанно онлайн наличие, с цел да могат възлите на Lightning Network да улесняват транзакциите по сигурен метод. Това обаче създаваше опасности от кражба на средства, в случай че възлите бъдат компрометирани. Освен това главните уязвимости в сигурността, като да вземем за пример офанзивите с циклично заменяне, изтъкнати от разработчици като Антоан Риард, биха могли да нарушат потоците от транзакции и да доведат до финансови загуби.

Също по този начин мрежата беше изправена пред закани от претоварване вследствие на злонамерени офанзиви, което евентуално можеше да докара до закъснение на извличането на средства заради съществуващите проблеми със тапите в платежните канали.

Отстраняването на тези уязвимости и използването на надеждни тактики за намаляване на последствията е от решаващо значение за гарантиране на целостта на всяко решение за мащабиране, изключително на такова, построено върху най-голямата и децентрализирана блокчейн .

В вероятност общността би трябвало да признае, че Lightning е единствено отчасти решение на провокациите пред мащабирането на Биткойн. Успехът се крие в балансирането на техническата трудност и използваемостта – един непрестанен развой, изискващ непрекъснато рационализиране.

Обнадеждаващо е, че настоящите разработки, подобренията и всеотдайните старания на ангажираните разработчици са сигнал за обещаващо бъдеще за развиването на мрежата.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР