Първоначалният отговор на американските и европейските лидери на енергийната криза,

...
Първоначалният отговор на американските и европейските лидери на енергийната криза,
Коментари Харесай

Преходът към чиста енергия ще сложи край на финансовите потоци към Кремъл

Първоначалният отговор на американските и европейските водачи на енергийната рецесия, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, притегли вниманието на медиите, въпреки и по неправилни аргументи. Обещанието на Съединените щати да даде повече полутечен природен газ (LNG), с цел да освободи Европейски Съюз от зависимостта от съветските изкопаеми горива, провокира публичен интерес на фона на все по-страшните предизвестия за изменението на климата. Щеше да е покруса, в случай че този ход бе единственият резултат и развитите народи правят отстъпка от своите задължения за климата. Това пишат за POLITICO Джон Подеста, създател на Центъра за американски напредък, някогашен шеф на кабинета на президента Клинтън и консултант на президента Обама, и Юлиан Попов, стипендиант на Европейската климатична фондация и някогашен министър на околната среда на България.

Макар че медийното внимание бе ориентирано върху проектите на Европейски Съюз за прекосяване към полутечен природен газ, съглашението, за благополучие, включваше и основаването на взаимна „ работна група за енергийна сигурност “ с мандат, който надвишава търговията с газ. И тази работна група би могла да помогне за реализиране на енергийна сигурност, само че единствено в случай че бъде координирана дейно.

Глобалното стесняване на търсенето и потреблението на изкопаемите горива, което стартира месеци преди противозаконната инвазия на Русия в Украйна, в този момент се форсира, принуждавайки западните водачи да търсят решения. Зависимостта на Европа от съветското гориво върза ръцете на европейските водачи и насърчи нахлуването на Путин в Украйна. Новото трансатлантическо съглашение има за цел да скъса тези енергийни връзки.

Европейски Съюз е внесъл към 22 милиарда куб. м полутечен природен газ от Съединени американски щати и 15 милиарда куб. м от Русия предходната година, блокът в този момент си е сложил цел за доставки от 50 милиарда куб. м годишно до 2030 година от Съединените щати. Двете договарящи се страни обявиха, че ще опитат да лимитират интензивността на парниковите газове на „ цялата нова инфраструктура за полутечен природен газ “.

Въпреки че тази непосредствена нужда на Европейски Съюз и Съединени американски щати да усилят оптимално настоящия потенциал за полутечен природен газ за обезпечаване на енергийни доставки е разбираема — изключително в светлината на решението на Русия да спре газта за Полша и България и новите петролни наказания, които Европейски Съюз се готви да наложи — значимо е да се означи, че никаква нова инфраструктура или дълготрайни контракти в действителност не са обезпечени. Напротив, прибавянето на потенциал за полутечен природен газ – в това число построяването на терминали в Европа – носи забележителен риск от негативни обвързващи последствия, които надвишават изгодите от него.

На първо място, построяването на поддържащата инфраструктура, нужна за увеличение на диверсифицираните доставки на полутечен природен газ за Европейски Съюз, ще отнеме години. Освен това няма да отговори на непосредствената нужда от понижаване на съветските доставки и да спре скока на цените на изкопаемите горива.

Освен това Русия бързо усилва потенциала си за експорт на полутечен природен газ и ще може да продава на Европа по-евтин газ от Съединени американски щати или други снабдители, като в същото време се възползва от препоръчаните нови уреди. Така спомагателни уреди на Европейски Съюз в последна сметка ще поддържат амбициозната стратегия на Русия за уголемен експорт на LNG, като в същото време подкопават задачите на Европа за сигурност.

И най-после, новата инфраструктура доста добре да заключи Европейски Съюз и Съединени американски щати в потреблението на газ за години напред, отслабвайки всяка дарба за реализиране на задачите за климата, поети в Париж и укрепени в Глазгоу – тъкмо както новите отчети предизвестяват, че единствено незабавните дейности до 2030 година могат да лимитират повишението на световната температура до 1,5 градуса по Целзий.

Вместо това, главната цел на работната група за понижаване на търсенето на гориво и ускорение на внедряването на възобновима сила може да бъде основаването на тактика за енергийната успеваемост и възобновима сила, която ще постави един път вечно завършек на енергийната взаимозависимост и финансовите потоци към Русия.

За да стане постижима тази цел е належащо да се стартира с сложната задача за понижаване на потреблението на сила в Европа и Съединени американски щати. По-бързото възобновяване и рационализация на здания, включващи интелигентно ръководство на топлината, изолираност на покрива и термопомпи, са съответни първи стъпки, които могат да предложат обилни стопански и обществени изгоди, защото държавните управления подтикват бизнес активността след пандемия и дават облекчение за потребителите, изправени пред възходящите разноски за отопление, гориво и храна. Възобновяемият зелен водород и зеленият амоняк също биха могли да ускорят процеса, изпращайки мощен политически и пазарен сигнал и към останалия свят.

Работната група би трябвало също по този начин да поддържа по-силно съдействие сред Съединени американски щати и Европейски Съюз в научноизследователската и развойна активност, с цел да се понижи цената на възобновимия водород и да се форсира притока на капитал в планове за чиста сила, в това число офшорна вятърна сила.

И най-после, работната група би трябвало да се ангажира в взаимни старания за понижаване на търсенето на петрол и газ в други елементи на света. Това е от решаващо значение за попречване на бъдещи скокове на цените, поддържане на интернационалната търговия с торове и обезпечаване на налична храна по целия свят и отбягване на преместването на съветски изкопаеми горива в други елементи на света, прекачване на опасности за сигурността - и излъчвания - в други райони.

Такъв пакет ще задвижи интернационалната стратегия за чиста сила, в допълнение ще изолира Русия, като маргинализира нейната промишленост за изкопаеми горива и ще попречи на Кремъл да размени европейския пазар с други.

Войната на Путин в Украйна съгласува трансатлантическите цели за климата и сигурността, както в никакъв случай до момента. Но търсенето на краткосрочни отговори на рецесията с горивото би трябвало да поддържа непрекъснат фокус върху дълготрайното средство за отбрана: превръщането на прехода към чиста сила в действителност - и то тъкмо в този момент.

В противоположен случай Европейски Съюз и Съединени американски щати рискуват да лекуват признаците и да пропуснат първопричината за рецесията.

 

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР