Първоначалната инвестиция за сателитен достъп все още е висока и

...
Първоначалната инвестиция за сателитен достъп все още е висока и
Коментари Харесай

Сателитният интернет набира скорост


Първоначалната инвестиция за сателитен достъп към момента е висока и това се явява спънка
(снимка: CC0 Public Domain)

В края на 2020 година една компания за сателитни връзки посредством спътници в ниска орбита (LEO) излиза от банкрут и стартира да чертае проекти си за основаване на „ съзвездие ” от спътници, които да обезпечават широколентов достъп до интернет до труднодостъпни места по света. Днес, единствено шест месеца по-късно, тази компания е в авангарда на цялостен нов бранш в света на технологиите. Конкуренцията в него пораства бързо, ползата на потребителите също пораства бързо, а броят на спътниците се умножава шеметно – изобщо секторът набира скорост с цялостна мощ.

Въпреки опасенията на мнозина, че развиването на инфраструктурата от пето потомство ще бъде забавено поради рецесията с ковид, в действителност 5G вероятностите се оказаха ярки през 2021 година Но може би не тъкмо по метода, по който мобилните оператори са си го представяли.

Според проучване от услугата за съпоставяне и превключване Uswitch, на което се позовава , повече от милион семейства във Англия към този момент употребяват сателитна широколентова връзка.  Милион! Този брой се чака да нараства бързо.

Един от факторите за развиването е неналичието на други възможности. На Острова има още съвсем милион семейства – най-вече от селски региони – които съвсем или въобще нямат достъп до интернет. Те споделят, че сателитният широколентов достъп може да бъде „ избавителна ” технология за тях, заменяйки „ ненадеждни или мудни ” съществуващи интернет връзки.

Факторът Starlink

Катализатор на пазара на сателитен интернет се оказва. Милиардерът и притежател на Tesla Илон Мъск е окуражен неговата сателитна система да се снабди с най-малко 500 000 консуматори по целия свят в границите на една година.
още по тематиката
В Съединени американски щати Starlink има съперници като Viasat и HughesNet. Сравнението на опциите им рисува впечатляваща картина: латентността е 45 ms при Starlink против 630 ms за Viasat и 724 ms за HughesNet. Доставчиците на закрепен широколентов достъп оферират 14 ms. С сходна инертност и със междинните скорости за изтегляне (около 97,23 Mbps) доставчикът обезпечава задоволително бърза връзка за справяне с множеството потребности на актуалния цифровизиран живот.

Във Англия съперници на Starlink са OneWeb и други компании като Broadband Everywhere, Freedomsat, Konnect и Satellite Internet. Там също е налице битка сред доставчиците във връзка с скорости и инертност.

В световен проект данните от Speedtest демонстрират, че Starlink е доста по-бърз от доставчиците на закрепени широколентови услуги във Франция, Германия, Нова Зеландия. Каквото и да се приказва, конкуренцията стартира да се разгорещява – и като брой противници, и като параметри на предлаганата услуга.

Височината има значение

Разликата в скоростите и времезекъсненията сред доставчиците на сателитен интернет идва от това на какво равнище кръжат техните спътници.

Starlink е в положение да реализира по-ниски параметри на инертност посредством потребление на сателитно съзвездие с ниска земна орбита (LEO) на височина сред 550-1200 км. Тогава спътниците са физически по-близо до земната повърхнина от обичайните сателитни снабдители.  Следователно е нужно по-малко време за предаване на сигнала назад към низходяща станция на земята. Това значи много по-бърза реакция, надлежно по-„ пъргава ” връзка и по-добро преживяване за потребителя.

Други сателитни системи пък употребяват доста по-високи „ геосинхронни ” орбити от към 35 000 км за своите спътници. Това им разрешава да обслужват доста по-широки сектори от земната повърхнина с по-малко спътници.

Височината обаче значи повече време за пътешестване на сигналите от и до Земята: налице е трагично увеличение на латентността в преноса на данни надлежно от 630 ms и 724 ms при Viasat и HughesNet, които с изключение на Съединени американски щати покриват и други страни като Мексико, Чили и Колумбия.

Препятствия

Въпреки привлекателността на новия вид връзка първичната инвестиция остава висока и това се явява спънка за множеството семейства, които се интересуват и изкушават от опцията. Разходите за „ вкарване ” на сателитния интернет възлизат на трицифрени суми – да вземем за пример към 500 английски лири за семействата във Англия. Това възпира две трети от потребителите, искащи да опитат технологията.

Таксите за конфигурация могат да бъдат скъпи заради нуждата от инсталиране на сателитна антена. Но и тук конкуренцията ще се нажежи. Потребителите на OneWeb на Острова споделят, че заплащат приблизително 29,70 лири на месец за услугата, в съпоставяне със приблизително 33,60 лири за всички консуматори на широколентов достъп.

Това е задоволително добър тласък да се „ преглътне ” първичната инвестиция. А с разгръщане на броя на потребителите и нажежаване на конкуренцията може да се чака и „ слягане ” на крайните цени.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР