Първоначалната идея за играта, която по-късно ще еволюира в Twister,

...
Първоначалната идея за играта, която по-късно ще еволюира в Twister,
Коментари Харесай

Историята на Twister – между забавата и забравата

Първоначалната концепция за играта, която по-късно ще еволюира в Twister, идва от рекламния шеф и откривател Рейн Гайър през 1965 година Неговата компания, Reynolds Guyer Agency of Design, беше наета да направи промоционален щанд на компания за багра за обувки и до момента в който мисли хрумвания, той си играе с дребни цветни кръгчета хартия. Изведнъж го връхлита ентусиазъм за нещо доста по-различно от промоционален щанд – настолна игра, в която пионките не бяха пластмасови, а са живи хора. Гайър назова първата версия на творението си „ King’s Footsie “, а купищата смях от хората, които я тестват, го кара да се усеща убеден в триумфа й. В този миг Гайер наема дизайнерите на игри Чарлз Ф. Фоли и Нийл Рабенс, които да му оказват помощ в по-нататъшното развиване на плана.

Когато пристигна време за патентоване на играта, Гайер твърди, че Фоли и Рабенс съзнателно са го пренебрегнали и изключили от патента. Той споделя: „ Беше изработен патент и, казано напряко, аз не бях включен в него. Фоли и Рабенс свършиха страхотна работа, само че ние работихме дружно по нея. Чувствам се зле, че не останаха, с цел да развием поделение на нашата компания. Хората имат податливост да приписват нови артикули на един човек, само че аз в никакъв случай в нито един от създадените от мен артикули не съм виждал да се случва единствено един човек да го е измислил – споделят се хрумвания, това е развой. “

Според Рабенс, малко след подаването на патента, те дават правата за играта на Гайер, с ангажимента, че ще получат дял от всички облаги от играта. Каквато и да е истината по въпроса, малко по-късно Фоли и Рабенс сътвориха лична компания за играчки. Гайър също продължи напред към по-големи и може би по-добри неща, когато изобрети топката Nerf – мека топка, особено за игра у дома.

Междувременно, през 1965 година в Milton-Bradley, които бяха придобили правата за Twister, основните шефове бяха малко загрижени за може би леко палавия аспект на играта и какво вероятно този аспект може да навреди на изрядно чистата известност на тяхната компания. За други обаче капацитетът за облага надвишаваше всевъзможни морални съображения – в края на краищата играта се състоеше от лист найлон и парче картон, тъй че индустриалните разноски на процедура бяха нулеви. Въпреки това, през първите си няколко месеца на пазара, Twister въобще не се продаваше. Веригата магазини Sears, да вземем за пример, не желаеха да сложат играта в каталога си, тъй като не бяха сигурни, че е подобаваща за таргета им, които е фамилията.

На 3 май 1966 година Джони Карсън и гостът му същата вечер, красивата и напета Ева Габор, демонстрираха очарованията на до тогава съвсем непознатата игра и на процедура я спассяват. След известно време кривене, извъртане и кълчене, както и тежкия маджарски акцент на Ева и скъпите изражения на Джони, публиката в студиото към този момент ревеше от смях. В този миг Twister избухна – три милиона бройки от играта бяха продадени единствено за една година.

Twister е разгласен за „ Игра на годината “ през 1967 година и се трансформира в една от емблематичните играчки на десетилетието, надмината само от обръча. Някои от конкурентните компании упрекват Milton-Bradley, че продава „ секс в кутия “, само че недоволствата им наподобяват повече на най-обикновени обиди на киселяци, които завиждат, че не са измислили те евтината за правене, обикновена и извънредно сполучлива игра.

През миналите десетилетия Twister се трансформира в обичана част от поп културата. Смята се, че над 65 милиона души са играли играта, а шампионатите по Twister са станали известни като събития за набиране на средства, изключително за деца от колежа. Играта се загатва в песни на R.E.M и Бритни Спиърс, както и се демонстрира в телевизионния ситком „ Friends “. Днес е доста мъчно да се откри някой в западния свят, който най-малко не е чувал за нея, в случай че и да не я е играл. Не е неприятно за игра, която стартира като промоционален щанд за багра за обувки.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР