Първомай е наречено второто малко белоглаво лешоядче, излюпено в Природен

...
Първомай е наречено второто малко белоглаво лешоядче, излюпено в Природен
Коментари Харесай

Експертът Красимир Цуцов: Чрез малкото лешоядче Първомай се усеща любовта в природата

Първомай е наречено второто малко белоглаво лешоядче, излюпено в Природен парк " Сините камъни " край Сливен. Дадено му е звучното име поради това, че донесе наслада с появяването си в първия ден на месец май.
Пожеланията саПървомай да порасне здрав и мощен лешояд и да лети свободно над планините в България.

Известно е, че единият лешояд от родителите е освобождаван от Зелени Балкани по план " Светло бъдеще за черния лешояд ", а за другият към момента не се знае дали е див или и той е от освободените.

Припомняме, че през 2021 година, след повече от тридесет години първото малко на белоглав лешояд се излюпи в Природен парк " Сините камъни ".

Красимир Цуцов, основен специалист " Биоразнообразие, природозащитна и консервационна активност " в дирекцията на паркасподели, че новоизлюпеният лешояд към момента не може да лети, само че получава грижи от родителите си, с което се вижда любовта в природата.

Цуцов напомни, че всички лешояди са извънредно потребни птици. Те са предпазен тип ине би трябвало да се ловят.

На територията на Политическа партия " Сините камъни " към моментагнездят към 4 броя двойки белоглави лешояди, вследствие на което типът към този момент се смята за сполучливо възобновен.

Дирекция на Природен парк " Сините камъни " и Зелени Балкани работят за устойчивото завръщане на белоглавия лешояд на територията на парка повече от десетилетие и излюпването на дребните е резултат на тази работа. Това дава вяра за ярко бъдеще на лешоядите в Политическа партия " Сините камъни ".

Експертът насочи апел към феновете на планинатада се любуват на хубостта й, да усещат нейната естетика, и да са уверени, че в бъдеще на територията на " Сините камъни " ще се възстановят доста от изчезналите типове и увери, че ще работят по тази причина.

Чуйте повече от репортажа в аудиото.…
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР