Първолаци в Кърджали ще се учат в университетОколо 500 деца

...
Първолаци в Кърджали ще се учат в университетОколо 500 деца
Коментари Харесай

Първолаци в Кърджали ще се учат в университет

Първолаци в Кърджали ще се учат в университет
Около 500 деца от началния курс на СУ „ Отец Паисий “ в Кърджали през днешния ден започнаха образователната година в постройката на локалния филиал на Пловдивския университет, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Нестандартният старт се постанова поради продължаващите строително-монтажни действия по корпусите на учебното заведение, а вярата е към края на ноември те да са завършили.

Днес тържеството за откриването на образователната година се състоя в двора на Бизнес инкубатора, в който беше невероятно да се съберат всички деца и родители, и огромна част от тях бяха обсадили затворената за придвижване улица в градския център. След формалната част знаменосци поведоха децата от началния курс в дълго шествие до университетската постройка, ситуирана директно до най-натоварения с трафик бул. „ Беломорски “. Родители не скриха паниката си от този факт, както и терзания за съжителството на студенти и хлапета.

Бизнесинкубаторът бе построен директно до постройката на СУ „ Отец Паисий “ на мястото на опожареното първо градско учебно заведение, основано през 1913 година Сега най-малките от подготвителните класове стартират образованието си в там, за учениците се построява и център за интензивно проучване на западни езици, само че в Бизнесинкубатора се организират и съвещанията на Общинския съвет.

За храненето на „ университетските “ хлапета е основана специфична организация, менюто ще идва с кетъринг, съобщи шефът Златко Атанасов. „ Поради огромния ремонт учениците ще бъдат пръснати в 5 разнообразни здания, през лятото направихме скица за разпределението на всички тези 1 208 деца. От 1-и до 4-и клас ще се образоват във филиала на Пловдивския университет, 5-7 клас в постройката на ПГ по строителство и архитектура, 8-12 клас в две професионални гимназии, всички в разнообразни елементи на града. Надявам се строителната компания да съблюдава обещанието си и през ноември да се завърнем в нашето учебно заведение “, изясни той комплицираното систематизиране.
 Първолаци в Кърджали ще се учат в университет Първолаци в Кърджали ще се учат в университет / БГНЕС
Атанасов призна, че всичко това основава голямо стеснение при започване на образователната година, само че си коства да се понесе, тъй като инвестицията от над 2 млн.лева е в полза на всяко дете. След финала на ремонтните действия ще дойде и новото съоръжение и обзавеждане – чинове, маси, доста компютри, интерактивни дъски. „ Има и съществено неодобрение от страна родителите, както и на учителите, само че това е обяснимо. Преподавателите на децата от 5-и до 12-и класове ще би трябвало да тичат до две разнообразни здания в града в границите на образователния ден “, сподели той. Директорът е изготвил и спешен проект за ръководство на пръснатото на 5 места учебно заведение. Навсякъде ще бъдат командировани по един зам.-директор, педагогичен консултант, защита и така нататък Самият той ще следи образователния развой при най-малките, които през днешния ден влязоха в университета.

Областният шеф Никола Чанев избра да посрещне първия ученически звънец в ОУ „ П. К. Яворов “ – едно от 5-те учебни заведения в Кърджали, подложени на цялостни поправки по Оперативна програма „ Региони в напредък “. То се намира в ромския квартал „ Боровец “ и защото е минимум като размер за строителните работи, реновирането му завърши тъкмо за старта на образователната година. „ Вие сте образец за това, че страната не дели учебните заведения на огромни и дребни, на столица и провинция, на централни и периферни, а основава еднообразно положителни условия за първокласен образователен развой “, съобщи в приветствието си Чанев. Над 380 деца посещават учебно заведение „ П.К.Яворов “, 40 са първокласниците. Над 1350 възпитаници прекрачиха гимназията на обновената Езикова гимназия, измежду които средношколците са 892, а 184 са новоприетите. В същата постройка се обитава и ОУ „ Св.Св. Кирил и Методий “ с ранно чуждо-езиково образование, което посрещна 64 първокласници, а общият брой на учениците е 460 деца. На тържеството участва кметът Хасан Азис, който изрази задоволство от „ грандиозните старания единствено за два и половина месеца, с цел да може занятията да започват в напълно ремонтирани учебни заведения “ и даде обещание до края на ноември всички деца да се завърнат в своите здания. Той акцентира, че сходна инвестиция в просветителната инфраструктура на Кърджали не е правена. Седем паралелки осмокласници ще се образоват в постройката на СУ „ Владимир Димитров-Майстора “, нямало да има проблем и преподавателите да сноват сред двата края на града, увери той преди дни.

Най-голямото в Южна България СУ „ П.Р.Славейков “ също към момента е строителна площадка, чака се ремонтите да приключат до 20 ноември. Паралелките от 1-и до 6-и клас в СУ „ П.Р. Славейков “ ще учат във единия към този момент подготвен корпус на постройката, а тези от 7-и до 12-и клас ще се реалокират краткотрайно в Гимназията по селско и горско стопанство. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР