Първо заседание на 45-тото Народно събрание и вече ясно е

...
Първо заседание на 45-тото Народно събрание и вече ясно е
Коментари Харесай

Мажоритарно гласуване: Битката за абсолютна власт по линията Борисов - Трифонов

Първо съвещание на 45-тото Народно заседание и към този момент ясно е обрисуван конфликтът в търсене на безусловно болшинство в Народното събрание. Не в този, то е ясно – само че в идващия.
Разковничето се назовава " мажоритарна изборна система ". Преди 5 години, концепцията си за тази система посредством референдум. А тя щеше да е опустошителна – при предлагането на Трифонов и сценаристите му тогава, с цел да стане народен представител човек, би трябвало да завоюва вота в своя изборен регион (едномандатен, не многомандатен, т.е. доста е значимо по какъв начин ще се чертаят регионите -, с територии на страната, които не влизат в нито един район), в два тура, като в случай че на първи някой вземе над 50% от вота, влиза в Народното събрание.
Точно тук е уловката – да вземеш най-малко 50% избор в какъвто и да е регион, даже в фамилната ти къща, е сложна работа. Само че Трифонов оферираше при втория тур към този момент да се явяват единствено първия и втория след първи избор – т.е. куп гласоподаватели на втори тур остават действително без избор! Аналогията е следната – като вземат в един подобен мажоритарен регион на първи тур първи и втори, само че без някой от тях да е взел над 50% гласове, да са Бойко Борисов и Ахмед Доган, на втори тур за кой ще гласувате? Или Корнелия Нинова и Христо Иванов? Или Веселин Марешки и Волен Сидеров?
" Кой държи парите? Кой държи махалите? Има ли почтен избирателен развой? Контролира ли страната цялата територия на страната? Има ли мафия у нас – имотна, трафикантска, изборна и така нататък " - напомням, политолог и учител в Югозападен университет " Неофит Рилски ", с цел да проумеят дървените глави, които желаят " да гласоподават за персони " каква търговия с гласове ще падне при описаната мажоритарна система.
Затова този мажоритарен модел е цялостна нелепост – и по тази причина в коридорите на Народното събрание новият ръководител на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова взе да приказва по какъв начин водачът на партията бил " за " мигновено въвеждане на мажоритарна система, а надлежно и ГЕРБ. На последното постоянно съвещание на третото държавно управление самият Борисов приказва за мажоритарна система в този дух - хайде да я вършим, да забележим в този момент кой е популист.
И с цел да не приказвам пък аз единствено на обща основа, показвам какъв щеше да е резултатът при такава система за сегашните избори –. За който го мързи да отваря връзката – ГЕРБ щеше да има 171 депутати, Движение за права и свободи – 27, Демократична България – 18, " ИТН " – 13, Българска социалистическа партия – 11. Извън Движение за права и свободи, никой нямаше да излъчи депутати с над 50% избор на първи тур. Харесва ли ви? И на Слави надали му харесва. Но в случай че въпреки всичко му хареса, всичко ще е ясно.
Такава е тази система, съгласно препоръчаното дотук. Сега да се изясним към този момент в действителност кой я желае и кой фактически ще тръгне да я прокарва – тъй като Слави Трифонов години наред ехидничеше от екрана по какъв начин с трикове му провалили референдума. Между другото,, че от по този начин построена система за мажоритарен избор печели ГЕРБ! Печели и още по какъв начин!
п.п. Понеже ни е къса паметта, напомням какъв беше законопроектът на ГЕРБ за мажоритарен избор!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР