Първо уволнение заради инцидента със заседналия край Камен бряг кораб.

...
Първо уволнение заради инцидента със заседналия край Камен бряг кораб.
Коментари Харесай

Първо уволнение заради заседналия кораб

Първо уволняване поради случая със заседналия край Камен бряг транспортен съд. Министъра на превоза уволни изп. шеф на ИА " Морска администрация " к.д.п. Живко Петров. Основната причина за освобождението - несполучливият опит да се претрупа амониевата селитра от кораба и нейното разсипване в морето.

На мястото му е назначен к.д.п. Венцислав Иванов. Междувременно действителни дейности по евакуиране на кораба и през днешния ден няма, макар че управляващите анонсираха, че се създават пет проекта за деяние.

Транспортният министър употребява думата " бойкот " поради обвиняванията, че държавното управление е закъсняло с дейностите си, както и поради дейностите на виновните институции.

Предстои напъните да се насочат за подсилване на кораба. Водят се диалози с три компании за организацията по претоварване и евакуиране когато времето разреши. Обмисля се да се употребява и хеликоптер.

Транспортният министър Христо Алексиев беше безапелационен, че страната не е закъсняла.

„ Няма да разреша бойкот и на администрацията към страната. Всички подлагат на критика, че служебното държавно управление се е забавило. Не сме пиратска страна и не можем да превземем кораба “, добави той.

Алексиев сложи под въпрос дейностите на българските управляващи преди врязването на кораба в скалите. По думите му плавателният съд не е бил отклонен в точния момент. Не изключи и опцията членовете на екипажа да са били пияни.

Живко Петров научи от bTV, че е освободен.

„ Ако има безгрешни, първи да хвърлят камъка. Не е преднамерено, не съм предполагал. Мисля, че и притежателите на крана не са го знаели. Оказа се, че грайферът не е напълно компактен, получи се приключване, само че то не е било целеустремено “, сподели той.

По-рано денем след държавното съвещание и Христо Алексиев и министъра на околната среда и водите Асен Личев обявиха, че каквито и ограничения да се подхващат, грижата за околната среда ще е преди всичко

Горивото на кораба към този момент е източено. Оставени са минимални количества, които да поддържат системите на плавателния съд. Обмисля се и вид за евакуация на 9-членния екипаж на кораба, в случай че времето се утежни в допълнение.

Президентът Румен Радев поддържа дейностите на транспортното министерство по случая, само че посочи, че проблемите са трупани с години

" Корабът е една картина на безхаберието в продължение на десетилетия във връзка с морското избавяне. Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неразбираеми контракти и с безусловно неразбираем резултат. Ето това е, което виждаме сега. Никакви процедури във връзка с морското избавяне, безусловно разкапана техника, никаква организация ", безапелационен бе той.

Въф „ Facebook “ Деница Сачева от ГЕРБ разгласи, че отговорността за рецесията е в ръцете на президента

„ Не мога да си показва, че един президент с към този момент пет години стаж в държавното ръководство, вместо да работи избира да се изяснява, оправдава и да търси виновност в минало, в което отново е бил президент “, сподели тя.

Реални опити по претоварването на кораба и изтеглянето му се чакат в края на седмицата. Според транспортния министър „ бойкот “ били и всички изявления, че е имало замърсяване на Черно море.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР