Първо пред NOVA говори бащата на починалото след токов удар

...
Първо пред NOVA говори бащата на починалото след токов удар
Коментари Харесай

Детето, ударено от ток, издъхнало в ръцете на баща си

Първо пред NOVA приказва бащата на умрялото след токов удар 16-годишно момче. Детето почина, откакто стъпи върху шахта на оживено място в центъра на София, по която е имало ток. По думите на бащата нещастието се е разиграла за секунди.

„ Момчето беше пред мен, прибирахме се. Имаше затрупани две шахти, от които не се виждаше, че излизат кабели. Детето падна на колене и след това по лице. Каза: „ Татко, татко”. Това бяха последните му думи. Отидох, с цел да видя какво му се случило. Когато започнах да го дърпам, и мен ме удари ток. Той нямаше никакви заболявания, беше доста здрав”, описа бащата Снежан.

Междувременно, към момента не се знае чия благосъстоятелност е шахтата и кабелите, предизвикали гибелта на момчето. Близо 24 часа след нещастието институциите си трансферират топката за това кой носи отговорност.

От ЧЕЗ обявиха, че са направили инспекция по случая. Установили, че шахтата не е тяхна благосъстоятелност. „ Дружеството няма свои кабели във въпросната шахта. Мрежата ниско напрежение на компанията минава от другата страна на бул. „ Акад. Иван Евстатиев Гешов “, се показва в позиция на компанията.

Уточняват, че при тях през 2011 година е постъпило искане за присъединение на обект - павилион, който е причислен със статут „ преместваем обект “, в сходство с настоящата нормативна уредба.

„ Точката на присъединение е най-близкото допустимо място от мрежата на сдружението, където се инсталира и електромерът. Съгласно Закона за енергетиката, оборудванията след електромера се построяват от клиента и са негова благосъстоятелност. Ангажимент на клиента е и поддръжката на съответните уреди “, допълват от ЧЕЗ.

Софийската градска прокуратура заяви, че води следствие по формирано досъдебно произвеждане за причиняване на гибел заради неведение или немарливо осъществяване на занимание или друга правно регламентирана активност.

Установено е, че момчето е потърпевшо директно до уличната шахта на бул. „ Иван Гешов “ №15. На мястото на случая е открит извит проводник, представляващ източник на нараснала заплаха.

Аутопсия на тялото на момчето потвърдила, че гибелта е настъпила в резултат на остра сърдечно–съдова и дихателна непълнота. Установени са охлузвания по пръстите на двете ръце и лявото коляно, както и кожни промени по долните крака с тип на термично влияние.

Обвинението прецизира, че следствието по случая е в начален стадий. Предстои условие на голям брой документи от разнообразни институции, които имат отношение – Столичната община, Община „ Триадица “, ЧЕЗ, управлението на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, търговец, ползващ павилион в непосредствена непосредственост до местопроизшествието, разпити и други дейности по следствието.

„ Шахтите са на сдруженията, те се поддържат от тях. Дали влиза в техния актив, или не, това не мога да кажа. Това е предмет на следствието. Докъде стига кабелът, накъде отива - това също не значи, че по трасето някой е отговорен. Говорим за възможни непозволени действия”, разяснява зам.-кметът по строителство на Район „ Триадица” инж. Христо Вълчанов.

По-рано денем министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов и столичният кмет Йорданка Фандъкова разпоредиха незабавни инспекции след случая.

Злополучният кабел доближава обаче до павилион, който съгласно управата на Район „ Триадица”, е на територията на многопрофилната болница „ Иван Рилски “.

От лечебното заведение също излязоха с позиция: „ Електрозахранването на болница „ Свети Иван Рилски” се прави от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на постройката на Националния център по публично здраве и анализи”, прецизират те.

„ УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ няма касателство към други източници на електрозахранване “, допълват от болничното заведение.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР