Първо по рода си средство за подобряване на паметта вече

...
Първо по рода си средство за подобряване на паметта вече
Коментари Харесай

Имплант в мозъка подобрява паметта с 30%


Първо по рода си средство за възстановяване на паметта към този момент се ползва сполучливо в Съединени американски щати. Методът разчита на слагане на специфични електорди в мозъка, които усъвършенстват паметта с най-малко 30%.

Учените разказват използването на метода като самобитно протезиране на паметта . Действието на създаденото устройство имитира неврологичните процеси, протичащи в мозъка при запазванвето на нова информация и образуването на паметта.

Устройството се състои от няколко електрода, които изпращат електрически импулси към хипокампуса – зоната на мозъка, която има главно значение за процесите на образование, струпване на мемоари, образуване и възпроизвеждане на паметта. С слагането на специфичното устройство в мозъка и въздействието му върху хипокампуса учените имитират естествените процеси, които протичат в здравия мозък в процеса на запаметяване на информация и последващото ѝ

потребление.

Счита се, че по този метод ще може да се компенсират разнообразни проблеми с паметта , в това число тези, предизвикани от невродегенеративните процеси при деменция , Алцхаймер и други към момента нелечими болести. Успехите, реализирани с устройството към този миг, дават вяра, че същият мерханизъм на изкуствено стимулиране на избрани мозъчни центрове ще може да се приспособява за лекуване на проблеми със зрението, двигателните функционалности или слуха, предизвикани от нарушени невронни функционалности в тези центрове.

Свързани публикации.. С какво да подхраним мозъка и подобрим паметта? 0 Имплант предсказва пристъпи на епилепсия 0 Необичайни способи да подпомогнем паметта 0

Методът за възстановяване на паметта с посоченото устройство към този момент се ползва сполучливо в Съединени американски щати. Ефективността му е тествана и потвърдена при 20 доброволци , които от по-рано са имали сложени мозъчни импланти за лекуване на епилепсия. Преди и след слагане на новия имплант пациентите са минали специфичен тест за следене на краткосрочната памет – главният пострадал от невродегенеративните процеси при деменция и Алцхаймер.

Установено е, че новаторското устройство оказва помощ за възстановяване на паметта с най-малко 30% . Според учените сходен положителен и дългогодишен резултат посредством непосредствено стимулиране на нервни центрове в мозъка се реализира за първи път, а капацитетът на откритието е голям.

В най-близко бъдеще се чака осъществяване на проучване за възможното внедряване на метода като допълнение при лекуване на деменция и Алцхаймер или като средство за предварителна защита на проблемите с паметта, предизвикани от невродегенеративните процеси в мозъка.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР