Първо по рода си проучване откри голямо разпространение в 3

...
Първо по рода си проучване откри голямо разпространение в 3
Коментари Харесай

Папатаци са внесли у нас опасна вирусна болест


Първо по рода си изследване откри огромно разпространяване в 3 области – при над 50% от хората в тях. Вероятно десетки и стотици случаи на неизяснен асептичен менингит се дължат на Тоскана вируса, написа „ 24 часа “.

Папатаците придвижват вирус, за който до неотдавна се е смятало, че разболява от менингит и енцефалит хората в страните от Средиземноморския басейн и затова е подценяван в останалите страни. Било е неточност. Открива се към този момент доста във вътрешността в Европа - даже в Германия. Изненадващо се оказва, че вирусът неусетно е пристигнал и у нас.

Патогенът носи името на един от най-прекрасните райони на Италия – Тоскана. Атакува централната нервна система и в множеството случаи основава заблуда за лек грип. При немалка част от хората обаче протича рисково с инфектиране на мозъка или на мозъка и мозъчните обвивки.

Докато сме се плашели от екзотичната западнонилска тресчица, в действителност доста по-често сме заразявани от Тоскана вируса. Не е ясно от кой момент патогенът е тук, само че сигурно се популяризира от години и на него се дължат доста случаи на вирусни менингити и енцефалити, публично регистрирани като неуточнени.

В България до момента не е провеждано изследване, защото въпреки и по-южна, страната ни не е била измежду евентуалните зони на обитание на Тоскана вируса.

Но интуицията – резултат на насъбран опит с други екзотични инфекции, подсказва на проф. Ива Христова, дмн, да се задълбочи в заболяването, носена от папатаците. Тя е заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и завеждащ на Националната референтна лаборатория по векторно излъчени инфекции.

Проф. Христова изследва без специфичен асортимент “на сляпо” здрави българи от всички области в страната. Изненадващо Тоскана вирусът, който при захапване предава кръвожадната мушица, се потвърждава много по-често от вируса на западнонилската тресчица.

“По някаква причина в последните години папатаците усилиха числеността си фрапантно и основават огромен проблем. Ухапването е доста сърбящо – даже до болежка, мястото се зачервява, вероятни са болки в мускулите и ставите, лека температура. В идеалния случай за 3-5 дни недоволствата минават. Но по никакъв начин не са редки случаите, в които се визира централната нервна система – развива се менингит или менинго-енцефалит. В Италия, Испания и Франция, в които е потвърден, през лятото вирусът е един от 3-те най-чести причинители на мозъчните болести (другите два са ентеровируси и херпесни вируси), като за Италия той е №1. Затова е значимо да се обърне внимание на хората, а и на лекарите, че освен комарите и кърлежите придвижват рискови заболявания, а и папатаците. Вероятно е доста висок % от неизяснените вирусни менингити и менинго-енцефалити от юни до август да са породени от новопоявилия се у нас вирус”, изясни проф. Христова. Тя поучава при неврологична симптоматика след захапване от папатак лекарите да насочват към проучване за вируса в националната референтна лаборатория. С генетични техники там има опция да се потвърдят както вирусът, по този начин и антителата към него.

Антителата са маркер, че индивидът в миналото е бил възпален с вируса и организмът е изработил в отговор характерни протеини, които разпознават патогена. По този метод антителата направляват съпротивата на имунната система да му се опълчват при нова среща. Всички българи, при които се откриват антителата към Тоскана вируса, са преболедували инфекцията, без да са знаели какво е предизвикало неразположението им. Наличието на антитела у толкоз доста българи е индиректно доказателство, че патогенът се среща поголовно и у нас и е обвързван с десетки и стотици неуточнени менингити и енцефалити на година.

“На процедура сме разкрили антитела при хора от всички изследвани области. Процентът варира от 8,7 в Централна България до 56,5 в районите към границата с Гърция и по долината на Струма. Най-високите стойности са за областите Благоевград и Кърджали – всеки втори се е срещал с вируса и е преболедувал с незначителни признаци, на които не е обърнал внимание. Доказахме антитела при 39% от популацията в област Кюстендил и при 35% от варненци. В столицата и София-област открихме антитела против Тоскана вируса у 13% от изследваните. Най-нисък % демонстрираха серумите на хората от област Бургас – 4,4 процента”, даде образци проф. Христова.

За първи път Тоскана вирусът е разказан като локален за Европа през 1971 година 15-ина години по-късно към този момент е откриван в заболели хора от доста страни, които са обитавали в Тоскана. Днес към този момент се счита за непрекъснато наличие освен в Италия, а и в Испания, Франция, Португалия, Кипър, Гърция, Турция, Тунис. В засегнатите страни е обект на интензивни изследвания, тъй като вирусът е евентуална опасност за публичното здраве. Предава се на индивида от дребните кръвосмучещи мушици от жанр флеботомус, известни у нас като папатациеви мушици. В доста страни са познати като пясъчни мушици.

Кръвожадните инсекти може да бъдат комплицирани с комари, само че не са, по-дребни са и доста космати.

В предишното са се срещали най-вече в южните страни - към Средиземноморието и тропиците. С смяната на климата бързо уголемяват местообитанията си и към този момент имат популации и в Централна и Западна Европа.

Въпреки възходящите доказателства за водещата роля на вируса в летните неврологични инфекции лекарите в Европа са незадоволително осведомени за идващата от папатаците вирусна болест, е оценката на Европейския център за надзор на болесттите.

Значителна част от Тоскана инфекциите са безсимптомни или предизвикват леки недоволства, които не подтикват към търсене на инфекциозни клиники и по този начин в множеството случаи въобще не се стига до лабораторно проучване. Това съгласно експертите води до фрапантно подценяване и изяснява за какво най-описваната клинична картина е на невроинвазивните случаи, които нормално се лекуват в болница.

Според данните от Италия, Испания, Франция, където има максимален опит с треската от папатаци, инкубационният интервал е 3-7 дни, най-много 2 седмици и евентуално се въздейства от вирусния товар. При всички пациенти мозъчно инфектиране стартира с брутално главоболие, температура (при 76 -97% от болните), гадене и повръщане (67-88%) и мускулни болки (18%). В острата фаза хората се оплакват от вдървеност на врата, комплицираност, трептене, парези, раздразнение от светлината. Според лекарите единствено по недоволствата тези форми на асептичен Тоскана менингит не може да се разграничат от породените от други патогени мозъчни възпаления. Сезонът на така наречен папатациева тресчица стартира със стоплянето през пролетта и продължава до захлаждането, когато завършва размножителният интервал на пясъчните мухи.

Към момента няма ваксина против вируса Превенцията се лимитира до битката със инфектираните популации папатаци и обезпечаване на персонални защитни средства срещу кръвосмучещите мушички, които са изключително дейни през нощта.

Оценката на учените от НЦЗПБ е, чеу нас рискът от заразяване е умерено висок, съпоставим с риска в ендемичните региони на централна Италия.

Проучване за разпространяването на вируса в Турция, осъществено посредством проучване на антитела, обрисува профила на прекаралите болестта. Това са по-често възрастни мъже от селски региони, ангажирани с продължителна работа навън.

Проф. Ива Христова, дмн: За едно лято случаите на западнонилска тресчица у нас са повече, в сравнение с общо за последните 7 година

Предаваните с комари вирусни патогени са проблем, пред който към този момент сме изправени.

Новите инфекции идват със стоплянето на климата и разширение на изискванията за живот на типично южни типове инсекти, с оживените туристически и стопански контакти.

В Европа зачестиха случаите на импортирани от тропическите страни тежки вирусни инфекции, излъчени с комари и папатаци – зика, денга, чикунгуня, западнонилска тресчица, вирусните менингити в следствие от Тоскана вируса.

В прилежащите Гърция, Сърбия, Румъния през 2018 година имаше по над 200 случая на западнонилска тресчица с висока смъртност, достигаща до 20 %.

Проучване у нас също откри циркулирането на вируса на западнонилската тресчица. В Софийска област и по река Дунав са потвърдени най-високи равнища на заразяване измежду хората.

Благодарение на въведената съвременна методика установихме и ненадейно висок брой болни през 2018 година Тези 15 души, които стигнаха до публично потвърждаване, са повече от всички случаи за последните 7 година Вирусът е потвърден в серум, кръв и ликвор на пациенти с тежки енцефалити или менинго-енцефалити. В Софийско рискът е към 10 %, във Видин 7,5 %, в Русе и Силистра - 6. Вирусът е потвърден и в популации на комари в селищата по Дунав.

Пясъчните мухи заразяват и с паразита на лайшманиозата

Папатаците придвижват и друга тежка болест - лайшманиоза, само че това се случва посредством предаване на паразит по време на ухапването.

Лайшманиозите водят до тежки провали на вътрешните органи (висцерална лайшманиоза) или на кожата и лигавиците (кожна и кожно-лигавични форми). Причиняват се от едноклетъчни паразити от рода лайшмания, които се развиват в организма на индивида, гръбначните животни и насекомите.

Предаването на болестта става посредством папатаците, които един път придобили паразита при смучене на кръв от заболели хора и животни, не престават да популяризират паразита.

Висцералната форма на болестта стартира с пристъпи на висока температура и мощна изнемощялост. Увеличават се лимфните възли, далакът, черният дроб, фрапантно спада хемоглобинът.

Ако не се стартира навреме характерно лекуване, затрудненията на лайшманиозата са съдбовни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР