Първо плащане по схемата 60/40: НОИ плаща днес компенсации в

...
Първо плащане по схемата 60/40: НОИ плаща днес компенсации в
Коментари Харесай

НОИ с първо плащане по мярката 60/40, списък на компенсираните фирми

Първо заплащане по схемата 60/40: Национален осигурителен институт заплаща през днешния ден обезщетения в размер на 274 273,71 лева за 1065 лица на 68 работодатели, оповестяват от Националния застрахователен институт.
В известието на Института се показва, че от първия превод на помощта обезщетенията са 230 261,87 лева, а осигурителните вноски - 44 011,84 лева Тези суми ще постъпят в сметките на работодателите на следващия ден, 16 април. Пълният лист на обезщетените работодатели към тази дата е оповестен на формалната интернет страница на Национален осигурителен институт, меню Достъп до информация.
То стана допустимо откакто Европейската комисия утвърди проектът за компенсиране на българските компании на държавното управление.
Малко по-рано на държавното съвещание пък кабинетът утвърди промяна в мярката и одобри Национален осигурителен институт да изплаща 60% от осигуровките за януари на служащите. А във Фейсбук Бойко Борисов написа, че страната се бори да резервира всяко работно място.

От Института прецизират, че обезщетенията се изплащат за служащи и чиновници при работодатели, избрани от Агенция по заетостта като отговарящи на изискванията на Постановление на Министерския съвет № 55 от 30 март 2020 година, за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели за опазване на заетостта на служащите и чиновниците при изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година
Компенсациите се изплащат поотделно за всеки месец, след приключването на съответния месец. Сега се изплащат единствено за дните от март т.г.. При изчисляването им Национален осигурителен институт прави инспекции за съществуването на трудово правно отношение с служащите и чиновниците преди датата на оповестяване на изключителното състояние – 13 март 2020 година, и надлежно дали правното отношение не е прекъснато след тази дата.
За интервалите на прилагане на неплатен отпуск и отпуск за краткотрайна нетрудоспособност, за бременност и раждане, при осиновяване на дете до 5-годишна възраст или развъждане на дете до 2-годишна възраст, обезщетения не се изплащат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР