Първо: Основателни ли са персоналните промени в МВР? Второ: Има

...
Първо: Основателни ли са персоналните промени в МВР? Второ: Има
Коментари Харесай

Три въпроса към министър Бойко Рашков

Първо: Основателни ли са персоналните промени в Министерство на вътрешните работи? Второ: Има ли нещо подозрително в назначението на Елена Фичерова за шефка на кабинета му? И трето: Допустими ли са репликите на Рашков против телевизионните водещи?
Кадровите въпроси в Министерство на вътрешните работи в действителност засягат хората в България доста повече, в сравнение с би трябвало. Дори да не се съгласим с известния мироглед, че България е " страна на мутрите и ченгетата ", отново ще би трябвало да признаем, че това министерство гълтам голям финансов запас, че в сравнениe с други страни от Европейски Съюз работи доста неефективно и че към постройката с каменния лъв от много време се стелe мъгла от подозрения, свързани с тогавашните канали на Държавна сигурност, както и с трафиците на хора, опиати и тютюневи произведения като тяхно модерно продължение, с корупцията в Пътна полиция или безразборното потребление на СРС.
 Какво би трябвало да помнят Бойко Рашков и новите в Министерство на вътрешните работи Какво би трябвало да помнят Бойко Рашков и " новите " в Министерство на вътрешните работи
В края на април 2021 Министерство на вътрешните работи е поискало инспекция от Национална агенция за приходите дали журналистът Димитър Кенаров, който беше обичай от полицията и задържан по време...
Добре ли е, че министърът е " човек от системата "?
С две думи: в Министерство на вътрешните работи явно са нужни промени. Дали Бойко Рашков прави и ще прави тъкмо нужните промени - към този момент още не е ясно. Но той е " човек от системата ", а това не всеки път вещае положително. В България е всекидневно служител на реда да управлява служителите на реда, а военачалник - военните, само че в някои по-напреднали страни отпред на силовите структури с желание се слагат цивилни политици.
Обясненията на новия министър за назначението на Елена Фичерова бяха искрено неубедителни. Юристката с 15-годишен стаж може би е добра професионалистка, а задължението ѝ с партията на бизнесмена-беглец Васил Божков би могъл да мине като биографична неточност и краткотрайна илюзия. (Макар че множеството хора, на които Божков се опира в политическите си проекти, в това число и публицистите, пред които приказва, не провокират изключително доверие.)
Но Бойко Рашков не съумя да даде ясни и недвусмислени отговори на въпросите, свързани с избора на Фичерова: Защо? По чия рекомендация? Заради какви качества? Нима без минимална биографична инспекция? С други думи, остана усещането, че министърът крие нещо. Но въпреки всичко дано не бъдем наивни: не се е родил още оня политик, който нищо не крие.
Покушение против свободата на словото
 Журналист: Не е работа на вътрешния министър да дава оценки на публицисти, а да им дава отговор Журналист: Не е работа на вътрешния министър да дава оценки на публицисти, а да им дава отговор
" Не е работа на вътрешния министър да дава оценки на публицисти, а да им дава отговор. Когато сбърка - да се извини, както и направи през вчерашния ден....
По третия въпрос явно няма място за две отзиви: Бойко Рашков си разреши неприемливо нападение против свободата на словото и против журналистическото право и обвързване да се задават значимите въпроси.
И това нападение сигурно ще влезе в идващия отчет на " Репортери без граници ", които таман поради сходен политически напън година след година класират България все по-ниско в листите за медийна независимост.
Актуално страната е на 112-то място, като опашкар освен в Европейски Съюз, само че и на Балканите. А репликите на Рашков за СРС-та, намеците за поръчковост и откритото неуважение към публицистите са отзвук от един леплив нрав, публикуван в тоталитарни общества, в полицейски страни и измежду престъпните среди: всичко опира до пари, до скрити механизми и зависимости, а медийната независимост и публичното мнение са красиви измислици на лъжливи политици.
 
Автор: Александър Андреев,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР