Първо лекарство за малария от 60 години насам получи одобрение,

...
Първо лекарство за малария от 60 години насам получи одобрение,
Коментари Харесай

Първо лекарство за малария от 60 години насам получи одобрение

Първо лекарство за малария от 60 години насам получи утвърждение , то е особено предопределено за повтаряща се форма на малария, която предизвиква гибелта на 8,5 милиона души годишно , оповестява БиБиСи.

Този вид малария е изключително предизвикателство, защото може да остане латентна в черния дроб години преди да се пробуди доста пъти. Учените разказват лекарството като " феноменално достижение " .

Регулаторите по света се чака да прегледат и одобрят лекарството, и да преценяват, дали могат да го предлагат на популацията. Повтарящата се малария, породена от паразита " плазмодиум вивакс ", е най-разпространеният вид малария отвън Субсахарска Африка .

Децата са изключително изложени на риск , защото могат да се разболеят няколко пъти единствено от едно захапване и да стават все по-слаби всякога, когато се разболеят.

Заразените хора могат да работят като несъзнателни инкубатори на заболяването, тъй като когато паразитът се разсъни в тялото, комар може да придвижи този паразит на някой различен . А това трансформира заболяването в сложна за елиминиране по целия свят.

Федерацията по храните и медикаментите - FDA в Съединени американски щати дава утвърждение на лекарството, което може да разчисти паразита от скривалището му в черния дроб и да защищити хората. Може да се приема дружно с друго лекарство за лекуване на непосредствената зараза .

Вече има лекарство, което може да се употребява против малария, която се крие в черния дроб, само че за разлика от нужната единична доза от новото лекарство, остарялото постоянно би трябвало да се приема най-малко 14 дни.

Някои специалисти се тормозят, че доста хора се усещат по-добре след няколко дни и престават да одобряват хапчетата , което разрешава на паразита да се задейства по-късно.

FDA твърди, че лекарството е дейно и го утвърждава за приложимост в Съединените щати, само че показва, че има странични резултати, които би трябвало да се имат поради . Например хората с ензимен проблем, наименуван G6PD недостиг, не би трябвало да одобряват лекарството, защото може да аргументи тежка анемия,

Регулаторът предлага на хората да бъдат тествани преди лекуване, което може да сътвори проблем в по-бедните региони, където маларията е постоянно срещана .

Съществуват и опасения, че при по-високи дози може да бъде проблем за хора с психологични болести. Въпреки тези предизвестия има вяра, че лекарството, съчетано с мрежи за легло и други защитни ограничения, ще помогне да се понижи количеството вирусна малария в света .

" Способността да се отървем от паразита в черния дроб с еднократна доза е феноменално достижение и съгласно мен съставлява един от най-значимите достижения в лекуването на маларията при последните 60 години ", разяснява пред БиБиСи проф. Рик, от университета в Оксфорд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР