Първо издание на Фестивал на плъстите предстои да се проведе

...
Първо издание на Фестивал на плъстите предстои да се проведе
Коментари Харесай

Колоритен фестивал в Труд

Първо издание на " Фестивал на плъстите " следва да се организира през днешния ден в село Труд. Мотото: " Пъстро да ни е " - цветовете на вълната. Събитието е в границите на един ден - 22.07.2018 година Фестивалът дава естрада на една позабравена и колоритна част от бита и традициите, както на България, по този начин и на всички страни - плъстите. На фокус ще са достоверният метод на плъстене и неговите модерни тълкования с израз в разнообразни артикули на ръчното творчество. Плъсти се назовават изделията, които се вършат от непредена вълна.

Те са нетъкана материя, създадена от разчепкана овча вълна, подложена на топлота, влага, напън или претъркване. Това евентуално е единственият поминък, за който никой народ не може да каже " това е мое “, не може да претендира, че го е разкрил, популяризирал и съхранил. Организатори на събитието са: Фондация Евроразвитие 2007, НЧ " Светлина " - с.Труд, кметство с.Труд. Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Програмата на фестивала е пъстра. Демонстрации по боядисване на вълна, направа на домакински сапун, дарачене на вълна, плъстене с майстори плъстари, плъстене от деца за деца от Ателие за плъсти " Приказки за положителното “. Работилнички с разнообразни техники на плъстене за дребните гости – страната на феите, работилничката на цветята и направи си плъстено сърце. Йовка Христова показва книгата си " Вълнени истории “.

Истински лабиринт с цветовете на вълната. Авторски произведения от майстори плъстари. Специален посетител на фестивала е занаятчия плъстар - Мариета Недкова, занаятчия плъстар и притежател на наградата – " Пазител на традициите “. Сред изложителите са Пепи Ставрева – Стрина Пепина, кръжок " Сръчковци “ за приложно творчество и занаяти, Хисаря, Фелт бг, Кристина Върбанова и други.

Представяне на ЕмоциоЛандия – Творилница за Емоционално предприемачество. Автентичен фолклор и танци, показани от Младежки танцов състав " Климентина “, Колектив за достоверен и обработен фолклор при НЧ " Светлина -1929 “, Женска и камерна групиза достоверен фолклор при НЧ " Никола Йонков Вапцаров – 1927г. “, Хисаря. Пъстро да ни е!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР