Първо, искам да благодаря на всички, които се включиха в

...
Първо, искам да благодаря на всички, които се включиха в
Коментари Харесай

Денков: Няма да позволим внос от Украйна на слънчоглед в близко време

„ Първо, желая да благодаря на всички, които се включиха в тази среща, защото това е методът да търсим решение на проблемите. По всяка една от точките ние или можем да предложим решение, или можем да разбираем по какъв начин ще търсим решение във допустимо най-кратки периоди “.

Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков след срещата с контактната група от Инициативния комитет за общонационален аграрни митинг, съобщи БГНЕС.

Денков акцентира, че във връзка с слънчогледа като просвета, му следва диалог с премиера на Украйна, в който ще изясни, че ще има избрана квота за България и тя ще бъде позволена за импорт, едвам когато сме прецизирали количествата.

„ В близкия интервал няма да позволим импорт на слънчоглед “, заяви той.

„ По отношение на останалите артикули и сега се водят договаряния с Европейската комисия и Украйна, дружно с министрите на земеделието на страните членки на Европейски Съюз “, добави Денков.

„ Поехме уговорката, че до 30 септември ще бъдат изплатени средствата за обезщетения, които са сложени като условие от протестиращите “, съобщи министър председателят и разясни:  „ Министерството на земеделието ще редуцира периода за подаване на поръчки и заплащанията ще бъдат направени оптимално бързо, в границите на седмица или две “.

Денков е безапелационен, че по отношение на качеството на селскостопанските артикули, импортирани от Украйна, до момента не са открити нарушавания на условията. Ако такива бъдат открити, импортираните артикули ще бъдат неотложно върнати.

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде позволен, когато има ясни количества, които са контрактувани сред земеделците и преработвателната индустрия.

Той бе безапелационен, че бюджетните приходи няма да бъдат ощетени.

Финансовият министър Асен Василев от своя страна регистрира, че 150 млн. лева от помощта, която се дава на земеделците поради вноса от Украйна, са отпуснати с разпореждане на Министерски съвет, като на следващия ден следва да бъдат отпуснати и останалите над 60 млн. лева

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов изясни, че когато хората, които стачкуват, бъдат удовлетворени и той като техен представител ще бъде.

„ Важно е да се посочи, че по първа точка на настояванията ни – за вноса на слънчоглед, министър председателят пое  ангажимент, че слънчоглед, до момента в който не се регламентират тези механизми няма да влезе в България “, сподели още той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР