Първо, главният прокурор не удължава арести, както казах - нито

...
Първо, главният прокурор не удължава арести, както казах - нито
Коментари Харесай

Гешев: Знам от служители на МВР, че разследващите полицаи изготвят докладна, когато говорят с прокурор

Първо, основният прокурор не удължава арести, както споделих - нито проверява, нито арестува, нито опъва чадъри. Мисля, че обясних каква е ролята и какви са пълномощията на основния прокурор. Тези пълномощия са регламентирани с промените в Конституцията от 2016 година по самодейност на господин Христо Иванов в Закона за правосъдната власт и би трябвало да са им известни. Обяснявам това непрестанно, само че очевидно няма значение. В България истината като че ли от дълго време няма значение. Но аз няма да се уморя да го дублирам, с цел да го схванат, колкото се може повече жители. Няма по какъв начин да разясня политически всъщност изказвания, още повече надълбоко погрешни. Това разкри основният прокурор Иван Гешев пред " Епицентър ".

" Както споделих първоначално, от една страна, споделят, че нямат доверие на прокуратурата, желаят да я заобиколят, от друга, споделят, че прокуратурата не им е съдействала, от трета страна, споделят, че проверяващите служители на реда са седели с часове пред кабинета на прокурора, по-късно се оказва, че самите публицисти са видели, че проверяващите служители на реда са пристигнали чак в 15.30 ч.. Така че това са едни комплицирани изказвания, които надали мога да проучвам в цялост, тъй като те са взаимно противоречащи си ", сподели Гешев.

" Ще дам едно съпоставяне - това ми наподобява на приземяващ се боен аероплан във военна зона. Нали сте виждали репортажите по какъв начин пускат топлинни примамки, с цел да отклонят вероятно зенитна ракета. Това се случва. Пускат се лъжи от всеобщ темперамент, с цел да се отклони вниманието от действителната обстановка. Ако потегли да изяснявам на всеки тази лъжа, аз би трябвало да спра да работя и всеки ден да съм единствено пред разнообразни медии Пояснявам, в случай че някой проверяващ служител на реда желае да рапортува нещо на прокурора, това се прави документално, входират се в съответното деловодство съответните документи и няма никакво обвързване проверяващият служител на реда да беседва с наблюдаващия прокурор. Наблюдаващият прокурор прочита материалите, взима решението си, произнася се документално, в случай че желае, ще беседва с проверяващия служител на реда, в случай че не желае, няма да беседва. Нормално е да има един колегиален разговор ", разяснява основният прокурор.

" Но ще кажа нещо, което ми е известно от чиновници на Министерство на вътрешните работи - сега има инструкции всеки проверяващ служител на реда, когато беседва с прокурор, да изготвя докладна бележка. След това се изготвят избрани постановления на министъра на вътрешните работи въз основата на: Прокурорът сподели еди-какво си... Поне за 2-3 случая се сещам, че по този метод действа Министерство на вътрешните работи ", сподели още той.

" Може да си доброжелателен към човек, който е доброжелателен към теб. Аз изключвам, че проверяващите служители на реда не са доброжелателни, само че те са принудени да са недобронамерени. Единственият метод да не бъде написано в тези информации (които нямат никаква стойност) нещо, което не дава отговор на истината, е да не се срещат, а да се работи прецизно, както е написан законът. И в случай че колежката е работила по този метод, аз поздравявам това, което тя е направила ", добави Гешев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР