Първо, феновете на спорта ще трябва да успеят да си

...
Първо, феновете на спорта ще трябва да успеят да си
Коментари Харесай

Олимпиадата в Токио: Сблъсък на зрителите с японците, които отиват на работа

Първо, почитателите на спорта ще би трябвало да съумеят да си намерят билети за Олимпийските игри в Токио и да ги платят. После идва усложнението да се открие хотелска стая при цени, надути поради невижданото търсене. Лятната горещина и мокрота въпреки всичко ще откажат някои. След това следва още едно затруднение - напредването в близост или даже намирането на местенце за правостоящи в токийската жп система, която е фамозна както с успеваемостта, по този начин и с претовареността си.

Японският професор Азума Тагучи от университета " Чуо " от години изследва транспортната система на Токио и съгласно него тя към този момент работи с натоварване, превишаващо два пъти потенциала й. По думите му олимпийското стълпотворение може да я тласне до сериозната й точка.

" Когато пиковият потенциал е два или три пъти над естественото, е допустимо да загинат хора ", предизвестява Тагучи.

Компютърната му симулация предвижда, че най-голямата вълна от фенове за Олимпийските игри ще се сблъска с хората, които всеки ден пътуват до работа на известните станции за прехвърляне в утринния час пик. Малките станции, които са най-близо до местата на осъществяване на надпреварите, ще бъдат препълнени. Добавете към това и новопристигащи, които се качват във вагоните на метрото с багаж и се пробват да маневрират, с цел да слязат и да се промъкнат през хората на претрупаните спирки.
 Снимка 283961
Източник:

Служители от системата на токийския превоз показват, че при натовареност на метрото от 200 % пасажерите имат задоволително място да разтворят списание. Това може би е обстановката в естествен работен ден в Токио. При натовареност от 250 % те " не могат да си мръднат даже ръката ". Изследването на Тагучи предвижда, че 15 станции ще се сблъскат с натоварване, превишаващо с 200 % потенциала им, а натоварването на други в пиковия миг ще доближи близо 400 %.

Откакто Токио за финален път бе хазаин на летни олимпийски игри през 1964 година, жп мрежата назначи специфични чиновници " ошия ", чиято задача е да набутат пасажерите във вагоните през пиковите часове, постоянно носейки бели ръкавици. Местните поданици са привикнали с това отношение, само че гостите може би не са. Организационният комитет на летните олимпийски игри се съмнява в мрачните прогнози на Тагучи. Членовете му признават, че железницата ще бъде натоварена с спомагателни 800 000 души на ден, както и че тапите по токийските автомагистрали ще се удвоят.
 Снимка 426593
Източник:

С вяра да предотврати скупчването на огромен брой хора комитетът възнамерява да пусне мобилно приложение, да подтиква многоезичната сигнализация, както и да употребява лодки и технологии за роботизирани асистенти, които да оказват помощ на ежедневно пътуващите и спортните почитатели в напредването им. Както при всички олимпиади управляващите тестват обособяване на специфични платна на автомагистралите и пренасочване на директните потоци на града. Притесненията за превоза не са нищо ново за олимпийските игри. Тълпите постоянно биват надценени, какъвто бе казусът с Лондон през 2012 година.

Потенциалните туристи от време на време се отхвърлят от проектите си, знаейки, че това е неуместно време за посещаване на града хазаин поради скачащите цени. Това се случи в Пекин през 2008 година, както и преди три години в Рио де Жанейро.

" Живеейки в Токио, се сблъскваме с това претоварване на 100 %, 150 %, 180 % всеки ден. Знаем по какъв начин да се промъкваме през станциите по това време ", споделя Кацуя Сайто, който управлява транспортната тактика на уредниците на Токийските игри.
 Снимка 283960
Източник:

" Основната паника е, че на тези събития ще участват чужденци и ще употребяват станциите. Те може би няма да знаят по какъв начин да се оправят с това ", добавя той. Организаторите се надяват да понижат равнището на претоварване на влаковете на метрото до 150 - 180 %, което се равнява на много прелестен ден за ежедневно пътуващите токийци. Това може би е и прекомерно амбициозна цел. Тагучи и уредниците са единомислещи за едно - в случай че японските служащи си останат у дома в интервала на Олимпийските игри, то това може да способства доста за решаването на проблемите.

Организаторите приканват фирмите в Токио да насърчат чиновниците си да работят от домовете си по време на игрите, които ще бъдат открити на 24 юли 2020 година и ще приключат на 9 август. По думите им над 2000 компании са се съгласили да вземат участие в тази самодейност. Професорът от Токийския университет Кацухиро Нишинари работи дружно с организационния комитет. Той е специалист по това, което назовава " тъпкология " - проучване на държанието на тълпите. " Свикнали сме да има една игра на ден на стадиона, само че при олимпиада имаме компактен график и по 3-4 игри дневно. Публиката би трябвало да се смени два или три пъти. Това е моментът, за който ни липсва опит ", показва той.

Друго огромно предизвикателство ще бъде да се убедят японските работещи, фамозни с трудолюбието си, да заобикалят пътуването до работа, или до офиса въобще, за две седмици през идното лято. " Обясняваме на всички компании и медии, молим хората да не работят през тези две седмици. Просто да се любуват на Олимпиадата ", споделя Нишинари.
 Фаворитите се класираха за Олимпиадата, нашите волейболисти изпуснаха златен късмет
Фаворитите се класираха за Олимпиадата, нашите волейболисти изпуснаха златен късмет

През януари са континенталните квалификации
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР