Първо беше Кецове, който вдигна летвата не само с отличието

...
Първо беше Кецове, който вдигна летвата не само с отличието
Коментари Харесай

Какво да очакваме от българския филм Шекспир като улично куче“

Първо беше " Кецове ", който подвигна летвата освен с оценката си от Европейската кино академия, само че и поради обстоятелството, че е българското предложение за Оскар от 2012 година
 „ Васил “, Иван Бърнев, Карра Елехалде и какво да чакаме от кино лентата на Авелина Прат
Какво да чакаме от кино лентата „ Васил “ с Иван Бърнев

Очарователно невероятна история за другарството

Затова и в този момент упованията за втория филм на Валери Йорданов (на който той е и режисьор, и сценарист) от дълго време са толкоз огромни. А положителните вести дойдоха още преди филмът да тръгне по кината. Екипът му към този момент може да се похвали с цели шест награди от 40-ия юбилеен фестивал на българския игрален филм " Златна роза ". След тях са за постановка, за сюжет, за най-хубав филм, премия на Съюза на българските кино дейци, както и такава на град Варна.

Най-специалната от всички обаче може би е споделената премия за най-хубава мъжка роля сред двамата артисти в основните функции - Владислав Стоименов и Васил Илиев. Но с изключение на тях, също толкоз съществена роля във кино лентата има и Елеонора Иванова. И за тримата млади артисти " Шекспир като улично куче " е дебют в киното. Но в случай че не знаехме, надали бихме го предположили. На огромния екран ще забележим също и опитните Захари Бахаров, Меглена Караламбова, Стефан Щерев, Любомир Нейков, Силвия Лулчева, че и други.
 Снимка 605044

Всъщност Чаво (Захари Бахаров) е прототипът, въодушевил историята - действителен човек със значимо наличие в живота на режисьора Валери Йорданов. И да, филмът е основан по същинска история, а сюжетът е писан преди цели 11 години. Което изобщо не му пречи да звучи изцяло настоящо и през днешния ден.

" Шекспир като улично куче " споделя за живота на Данко - 17-годишно момче, което има два гения. Първият е актьорството, само че му се отдава и писането, може да помни и дълги текстове от раз. Шекспир му е любим, откъдето идва и Шеки - прякорът му. И толкоз за сантименталната страна на Данко, тъй като другият гений на момчето е уличният бокс. Така Шеки е и " безкомпромисният началник " и " гангстерът " на улицата, на която живее. А на нея има строги правила и всичко е въпрос на оцеляване.
 Снимка 605043

Зад тази непробиваема обвивка обаче Данко търси себе си и крие дълбоката си емоционалност. Но тъкмо в един изключително прочувствен миг ще му се наложи да вземе не едно, а две решения. Първото е по кой от пътищата пред себе си да продължи, а другото - с кой от гениите си ще избере да живее.
 Снимка 605045

Да, трагичен е " Шекспир като улично куче ", само че и занимателни моменти не липсват, екшън под формата на махленски пердах - също. Естествено, има я и любовта. Но сякаш най-ценни са уроците за живота, които филмът споделя. Уроци, почтени и за възрастните, нищо че идват от 17-годишни деца. И в това време филмът предизвика - оставя въпроси, чийто отговор да потърсим в себе си, страсти, които да преживеем, и фантазии, които да превърнем в действителност.

" Шекспир като улично куче " е по кината от 3 февруари
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР