Първият заместник-председател на грузинския парламент Георгий Волски зачеркна възможността за

...
Първият заместник-председател на грузинския парламент Георгий Волски зачеркна възможността за
Коментари Харесай

Грузия няма да екстрадира в Украйна бившият президент Михаил Саакашвили

Първият заместник-председател на грузинския парламент Георгий Волски зачерта опцията за предаване на наказания някогашен президент Михаил Саакашвили в Украйна , както изискват украинските управляващи. Това съобщи ТАСС.

" Как може човек да има предпочитание да съобщи на Украйна човек (Саакашвили - бел. ТАСС), който е направил закононарушение на тяхна територия? Знам сигурно, че той ще влезе в редиците на своята партия в Украйна и никой няма да изиска от него отговор, а в противен случай, ще окачат заповедта за нелегално нарушение на украинската граница ", акцентира Волски.

Първият заместник-председател разяснява и думите на ръководителя на пропрезидентската секта на Слугата на народа във Върховната рада на Украйна Давид Арахамия, който по-рано съобщи, че с цел да възстановяват връзките с Украйна, Грузия би трябвало да спре обновения през 2023 година въздушен трафик с Русия и да освободи от пандиза Саакашвили. Той също по този начин упрекна грузинските управляващи, че оказват помощ на Руската федерация да заобиколи глобите.

" Какви нелепости приказва той (Арахамия), схваща ли въобще? Потвърдено е, че не съществуват " черни дупки ". Ако Арахамия желае да стартира да търси " черни дупки ", дано стартира от себе си, от собствеността си, от обстановката, която самичък сътвори към себе си ", заключи Волски.

Нов кръг от напрежение сред Киев и Тбилиси стартира на 6 март с обстоятелството, че първият канал на грузинския публичен ефирен оператор сподели фрагменти, показващи по какъв начин Зураб Адеишвили, който оглавяваше грузинското министерство на правораздаването по време на президентството на Саакашвили, като част от украинската делегация, е в немския парламент, където се разисква въпросът за прехвърлянето на Киев на ракети с огромен обхват. Адеишвили е наказан задочно в родината си по редица наказателни каузи. По-късно грузинската генерална прокуратура се обърна към Германия и Белгия с искане за изгонването му.

Грузинското държавно управление също изрази угриженост по отношение на недружелюбните дейности на украинските управляващи, ориентирани против грузинския народ. По-специално Тбилиси уточни, че с изключение на Адеишвили, който е консултант на основния прокурор на Украйна, висок пост заема някогашният заместник-началник на Министерството на вътрешните работи на Грузия Георгий Лорткипанидзе. Той е заместник-началник на украинското контраразузнаване. Срещу него е формирано наказателно дело и в Грузия.
 Украйна привика грузинския дипломат поради Саакашвили
Украйна привика грузинския дипломат поради Саакашвили

Здравословното му положение тормози Киев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР