Първият ядрен опит на Северна Корея от 2017 г. насам,

...
Първият ядрен опит на Северна Корея от 2017 г. насам,
Коментари Харесай

Напрежение на полуострова! Южна Корея очаква ядрен опит на Пхенян между 16 октомври и 7 ноември

Първият нуклеарен опит на Северна Корея от 2017 година насам, в случай че подобен се реализира, евентуално ще се случи сред 16 октомври и 7 ноември, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на организация " Йонхап ".

Подготовката е приключена в тестовия тунел на подземния полигон Пунге-Ри на Северна Корея, където са извършени шест нуклеарни опита от 2006 година до 2017 година, заяви южнокорейската медия, базирайки се на законодатели, осведомени от Националната разследваща работа.

Датата за осъществяване на теста евентуално ще бъде избрана от събитията в главния съдружник на Северна Корея - Китай, и най-големия противник на страната - Съединените щати.

" По данни на Националната разследваща работа, в случай че Северна Корея организира нуклеарен опит, това може да се случи сред 20-ия партиен конгрес на Китай на 16 октомври и междинните избори в Съединени американски щати на 7 ноември ", твърди източник на организацията.

Миналата седмица ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея военачалник Ким Сон-кюм предизвести, че в случай че Северна Корея прибегне до потребление на нуклеарни оръжия, сходен ход ще я остави " без сюжет за оцеляване на режима й ".

Коментарът му пристигна, откакто на 9 септември Северна Корея одобри закон, потвърждаващ правото ѝ да нанася превантивни удари с нуклеарни оръжия, с цел да се отбрани при определяне на идна офанзива от всевъзможен тип, ориентирана против управлението на Северна Корея и командването на нейните нуклеарни сили.

Новото севернокорейско законодателство се преглежда като явна отпратка към тактиката на Южна Корея " Верига за убийства " (Kill Chain), която приканва за превантивно нанасяне на удари по нуклеарната инфраструктура и командната система на Северна Корея, в случай че се подозира непосредствена офанзива.

В последните месеци се ускоряват опасенията, че Северна Корея се готви да възобнови нуклеарните опити за първи път от 2017 година, откакто исторически срещи на върха с тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и други международни водачи през 2018 година не съумяха да разубедят Ким от създаването на нуклеарни оръжия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР