Първият вот на недоверие на кабинета Денков-Габриел ще бъде гласуван

...
Първият вот на недоверие на кабинета Денков-Габриел ще бъде гласуван
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС оставиха ПП-ДБ сами да бранят кабинета

Първият избор на съмнение на кабинета " Денков-Габриел " ще бъде гласуван от Народното събрание на следващия ден в 15 часа. По това време през днешния ден завърши разискването по вота, извършено в пленарната зала на Народното събрание. Вотът беше пожелан от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, които упрекват държавното управление, че се е провалило в енергийната политика - по-конкретно, опозицията твърди, че ръководещите възнамеряват да унищожат въглищната енергетика на страната.
Най-любопитният подробност от разискването беше съвсем цялостното неявяване на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи - освен като присъединяване в дебатите, само че и като наличие в пленарната зала. ПП-ДБ на процедура бяха оставени сами да бранят ръководството, което се поддържа от болшинство с присъединяване на обединенията на Бойко Борисов и Ахмед Доган. Това обаче надали ще сътвори заплаха кабинетът да падне. Водещите фигури на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи към този момент увериха, че това няма да се случи. Вотът на съмнение изисква най-малко 121 депутати да гласоподават против държавното управление, а " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ разполагат единствено със 71.
Затова лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи в коридорите на Народното събрание, че в случай че вотът пропадне, тогава социалистите ще внесат различен - за националната сигурност и защита, и ще го внесат още идната седмица. Това значи, че на практика цялата предизборна акция за локалната власт ще премине под знака на парламентарни битки и раздори.

ПРЕДВАРИТЕЛЕН АНГАЖИМЕНТ

ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи от дълго време дадоха да се разбере, че застават зад кабинета. Още при внасянето на вота на съмнение, водещият политик на Движение за права и свободи Делян Пеевски дефинира настояването на опозицията като " пропиляно време за Народното събрание ". " Правителството ще има поддръжката ни, в случай че си извършва уговорките към хората ", предупредително се обърна обаче Пеевски към членовете на кабинета.
Подкрепа даде обещание и герберският лидер Бойко Борисов. " Елементарна математика - Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и " Възраждане " нямат тези гласове. Движение за права и свободи гласоподава с ПП-ДБ и с нас. В четвъртък ще бъде една говорилня, в петък ще се гласоподава и няма да мине. Правителството може да падне, единствено в случай че ПП-ДБ или ние се оттеглим от него и не влезе никой различен ", изясни Борисов на предизборно мероприятие на партията какво следва да се случи.

МОТИВИ ЗА НЕДОВЕРИЕТО

В претекстовете към вота на съмнение се акцентира, че изпратените към Европейската комисия териториални проекти за обективен преход и признатата от държавното управление пътна карта за климатична индиферентност опонират на редица решения на Народното събрание. Припомня се решението на Народното събрание от 12 януари т.г. за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност в частта му за енергетиката и по-конкретно да отпадне задължението за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до края на 2025 година по отношение на 2019 година
Посочва се също, че през юли т.г. с друго решение е дадена гаранция, че терени на „ Мини Марица Изток ” няма да бъдат разпродадени на разнообразни компании. В същото време, съгласно пътната карта за климатична индиферентност до 2026 година базовите мощности на въглища би трябвало да се понижат до 2900 MW, което значи понижение с близо 1200 MW за идващите две години. До 2030 година тези мощности би трябвало да се свият до 1600 MW, а до 2038 година да бъдат напълно премахнати, пишат вносителите.

ЕС ИЛИ ЕВРАЗИЯ

Обсъждането в пленарната зала беше намерено от съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Той изрази недоумението си, че опозицията се пробва да смъкна държавното управление едвам 128 дни след основаването му. Петков уточни, че кабинетът наложително трябваше да изпрати на Европейската комисия териториалните проекти за обективен преход, които ще дефинират развиването на въгледобивните региони след затварянето на мините и тецовете. Това даде мотив за митингите на енергетици и миньори. " Правителството изпрати проектите на 30 септември, с цел да не се изгубят 1.6 милиарда, както предходната година загубихме 200 милиона, когато служебното държавно управление не изпрати проектите ", съобщи някогашният министър председател.
Той упрекна опозицията, че плаши гласоподавателите със мраз, мрак и високи сметки. " Подозирам, че някои от вас съжаляват, че сме в Европейски Съюз. Подозирам, че други биха се радвали, в случай че бяхме част от Евразийския съюз на Путин ", обърна се Петков към съперниците си. От " Възраждане " реагираха с гръмък смях. " Този избор няма да мине! Но дано да ви бъде ясно, че ние ще се борим за хората в енергийния бранш... Ще се борим за българите като първа класа европейци! Ще се борим за нашата татковина! ", приключи с самоувереност Петков.

ИЗТЕКЪЛ СЦЕНАРИЙ

Изненадващото беше, че опозицията разполагаше с опорните точки, по които ръководещите имат намерение да пазят кабинета. Зам.-шефът на Има Такъв Народ Тошко Йорданов изчете, през смях, какво считат да вършат и приказват депутатите от ПП-ДБ и министрите през днешния ден - евентуално по сюжет на пиарите на десницата.
" Гвоздейков (министърът на превоза - бел.ред.) би трябвало да приказва за Лукойл; Шалапатова (министърът на труда - бел.ред.) би трябвало да прави паралели сред естествените запаси и най-ценния запас - човешкият капитал; и, несъмнено, Денков, който е секретарка на Делян Пеевски, би трябвало да заключи визионерски, оттатък дребните предизборни кавги, и да уточни колосалния прогрес, който кабинетът отключи в невиждано къси периоди. Тъй като вие сте колосални титани и шушумиги, ви го оставям тук, да си четете ", сподели пренебрежително Йорданов. Сценаристът жестоко назова Кирил Петков " това момченце ".
След това на трибуната излезе енергийният министър Румен Радев. Той се зарече, че държавното управление е направило всичко належащо, с цел да обезпечи бъдеще и занаят за популацията във въгледобивните региони, както и че няма сюжет, при който страната да остане на мрачно, както твърди опозицията. Така най-малко се разбра от доклада по тематиката, който Радев дълго време четеше, като най-после заяви, че документът ще бъде оповестен на уеб страницата на ведемството му, с цел да бъде наличен за всички българи.

В ТЪРСЕНЕ НА ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК

Водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова упрекна ръководещите, че " убиват българската енергетика поредно, изрично и неостъпчиво ". Като образец даде политиката на държавното управление в нуклеарната енергетика, където постави кръст на плана " Белене ", както и анулацията на дерогацията за съветския нефт, и закриването на тецовете. Нинова обърна внимание, че ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи отсъстват от залата и предостатъчно регистрира, че двете обединения " ще оставят ПП-ДБ да се пържи в личен сос ".
Тя съобщи, че Бойко Борисов е виновен за протичащото се сега, защото " 12 години водеше енергетиката към съдбовен излаз ". " Днес той няма да пристигна и няма да се изкаже в поддръжка на държавното управление. Но на следващия ден ще натисне копчето и ще го избави. А ще върви из страната и ще изяснява какъв брой сте некомпетентни. Главният провинен се скрива ", установи соцлидерът.

РАЗКРИТИЯ И КОМПРОМАТИ

От " Възраждане приказваха в същия дух и предсказаха скорошния завършек на държавното управление. " Аз персонално ще се любувам на това по какъв начин вие ще приключите ", злорадо съобщи депутатът от партията Деян Николов.
Тук скочи Искрен Митев от ПП-ДБ, който постоянно атакува " Възраждане ", с цел да разгласи от трибуната, че майката на Николов е била преди време в партия " Воля ". " Лъжци такива, измамници! ", извика Митев към националистите. И двамата бяха осъдени със забележка от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Това не възпря Митев, който продължи от трибуната да изяснява, че майката на Николов е " минала през всички партии ", самия него упрекна, че финансирал компанията си с европейски пари, до момента в който говорел против Европейски Съюз, а " Възраждане " разгласи за подправена партия, която служи като " патерица на ГЕРБ ".
От опозиционния лагер си го върнаха като нападнаха с компромати съпартиеца на Митев Радослав Рибарски. Той разгласи, че министър председателят Денков е взел решение за промени в енергетиката, за които другите ръководещи преди него не са се осмелявали. Рибарски посочи, че добивът на въглища понижава, банките не отпускат заеми на мините и няма вложители в бранша. Това, съгласно него, вещае същински прелом за района на Стара Загора. " Тази злополука може да бъде избегната единствено с равномерен преход... Териториалните проекти дават на хората избор, работа и бъдеще ", счита Рибарски.
След него на трибуната излезе Радостин Василев - някогашен народен представител от ПД-ДБ, преди този момент от Има Такъв Народ, а в този момент съперник и на двете обединения. Той загатна, че Рибарски е обвързван със притежателя на компания, която може да получи евросредства по линия на енергийния преход, както и че член на фамилията му е назначен с връзки в Стара Загора. " Чичо, вуйна, тъст, не знам още какви родственици ще ми измислите! Това са опашати неистини и изместване на фокуса! ", ядосано отвърна Рибарски. Тук скочи Румен Радев, който се тормози, че отново се намесва изнесеният от ГЕРБ лист на държавното управление с компании, които може да получат европари. " Списъкът е показателен. Не е правилно, че някой автоматизирано ще получи милиони. Това е безапелационна неистина ", закле се енергийният министър.

 ДУМАТА НА ПРЕМИЕРА

Последен се изрече Николай Денков. Той отхвърли обвиняването на опозицията, че държавното управление се е провалило в енергийната политика, и дефинира всичките им изказвания като неистини. " Единственият неуспех, който видяхме през днешния ден, е в опитите на опозицията да излъже българския народ, че идва енергиен апокалипсис. Такъв няма и няма да има ", увери Денков.
Той беше безапелационен, че нито държавното управление, нито Брюксел затварят топлоцентрали. По думите му, въглищната енергетика е под натиска на пазара на сила, на който навлизат нови технологии, които обезпечават по-евтин ток, а това прави енергийният преход неминуем. Той уточни, че ръководещите работят по внедряването на нови енергийни мощности - нови ректори в АЕЦ " Козлодуй ", нова помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ), както и ремонт на настоящата ПАВЕЦ " Чаира " и други По сметки на Денков българското произвеждане на електрическа енергия ще нарасне от 13 000 MW до 30 000 MW, в случай, че оптималното ползване през днешния ден в най-студените дни на зимата не надвишава 8000 MW.
" Ще работим, макар лъжите на опозицията. Хората ще ни схванат и ще ни повярват ", решително съобщи най-после министър председателят. 

ОЩЕ ПРОТЕСТИ

На този декор измежду протестиращите енергетици настроенията са трагични. Вчера КНСБ излезе с позиция, в която прикани политическите сили да не злоупотребяват за лична полза със страховете на хората. КНСБ смята, че присъединяване в протестни дейности преди упования избор на съмнение на държавното управление ще бъде употребен за политически цели и показан неправилно, изопачавайки за следващ път настояванията на работещите, обявиха от синдиката във връзка готвения за през днешния ден митинг. Позицията бе посрещната като изменничество от някои протестиращи.
За довечера е очакван народен митинг на енергетици и миньори в цялата страна. В 18 часа се чака чиновниците от топлоцентрали във Враца, Русе, Плевен, Перник, Бобов дол, Бургас, Сливен, Гълъбово, Димитровград да излязат пред предприятията си в символ на взаимност със своите сътрудници. Продължават и блокадите на автомагистрала „ Тракия “ и на прохода на Републиката край Гурково макар подписаното съглашение.
По подигравка на ориста посред митингите за избавяне на замърсяващите централи, през вчерашния ден Димитровград бе обгазен от серен диоксид. Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково Мариана Вълчева удостовери пред Българска телеграфна агенция, че фактически е имало превишение на стойностите. Тя посочи, че има система, която следи преноса на въздушни маси. Въз основа на данните ѝ единственото пояснение и умозаключение е, че става дума за излъчвания от серен диоксид от енергийния комплекс " Марица Изток "./ Сега
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР