Първият водороден проект за България е включен в публикувания от

...
Първият водороден проект за България е включен в публикувания от
Коментари Харесай

ЕК прие 250 км газопровод за пренос на водород между България и Гърция

Първият водороден план за България е включен в оповестения от Европейската комисия първи лист на плановете от общ интерес и плановете от съвместен интерес за Европейски Съюз. Той бе разгласен по време на четвъртото издание на " Дни на плановете от общ интерес в енергетиката " в Брюксел.
Българският газопреносен оператор " Булгартрансгаз " взе участие за повторно със личен щанд в събитието, проведено от Европейската комисия, оповестяват от компанията. Предложеният от " Булгартрансгаз " план " Водородопреносна инфраструктура в България " е основен за осъществяване на концепцията за превозване на чист водород. Планираната инфраструктура е нов водопровод с дължина към 250 км и две компресорни станции в региона на Дупница и Кулата. Предвижда се основаването на атомна точка на междусистемно свързване с мрежата на гръцкия газопреносен оператор DESFA в региона на Кулата/Сидирокастро. Новата инфраструктура ще разрешава двупосочен транспорт както на водород, създаден в страната, по този начин и на водород от Гърция.
Включването на плана " Водородопреносна инфраструктура в България " в листата на планове от общ интерес за общността е значима стъпка в осъществяването на задачите на Европейски Съюз за декарбонизация и обезпечаване на налична сила за всички консуматори.
Другият стратегически за района план от общ интерес, който се осъществя, е разширението на подземното газово вместилище " Чирен ". Ръстът на доставките към България и района от различни източници, в това число и полутечен природен газ, покачва доста потребността от уголемение на газовото вместилище. Двата плана се осъществят с отчасти безплатно финансиране от Европейски Съюз по Механизма за свързване на Европа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР