Първият в страната дневен център за пълнолетни граждани с деменции

...
Първият в страната дневен център за пълнолетни граждани с деменции
Коментари Харесай

Нов дневен център за хора с деменции в Пловдив

Първият в страната дневен център за пълнолетни жители с деменции и душевен разстройства отвори порти в Пловдив. Сградата се намира в Комплекса за обществени услуги на бул. „ Цариградско шосе ". Капациетът на центъра е от 40 души.

Пловдив

Центърът ще поема грижата за болните денем, с цел да могат околните им да а вървят на работа умерено. Общината обезпечава превоз за хората с увреждания до комплекса и назад.
Красимира Горанова, шеф на дневния център: Това което предлагаме тука е рехабилитация, занимания по разнообразни ателиета, родолюбие, шивачество, готварство, арттерапия, музикотерапия
Хората с деменции ще могат да употребяват голф игрище, боулинг зала и стрелбище по спортна пукотевица. Елена счита да кандидатства за визити в центъра.Тя е на 26 години и страда от деменция в лека форма.
Елена: Ще пристигам тука да изучавам, да стана студентка и да печеля най-хубавото висше право
Над 100 хиляди българи са с деменция като половината от тях страдат от Алцхаймер – сочат данните на гражданското съдружие „ Алцхаймер България ”.
Ирина Илиева от гражданско съдружие „ Алцхаймер България “: Надяваме се, че откриването на този дневен център е стъпка в посока на създаване на цялостна политика за обществено включване на дементно болните и техните семействаКольо Бонев-социален помощник: Жена ми заболя от деменция 2006 година първоначално беше доста мъчно доста натоварващо, не бяха осведомени персоналните лекари с деменциите.
За хората в центъра от понеделник до петък гратис ще се грижи личен състав от 16 експерти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР