Първият в страната 3D биопринтер заработи в Катедрата по медицинска

...
Първият в страната 3D биопринтер заработи в Катедрата по медицинска
Коментари Харесай

Медицинският университет в Пловдив с първия у нас 3D биопринтер

Първият в страната 3D биопринтер проработи в Катедрата по здравна биология на медицинския университет в Пловдив. Работата на учените в региона на онкологията е измежду главните претекстове за закупуването на шведския уред. Иновативната технология ще помогне в тестванията на тъкани и кафези, а и в създаването на нови медикаменти в региона на онкологията.

Пловдив

3D биопринтирането е нова технология, извънредно надеждна за развиването на регенеративната и на пробната медицина. При тестванията на тъкани и даже цели човешки органи се употребяват специфични биомастила, които съдържат живи кафези.
Проф. доктор Виктория Сарафян, началник на катедрата по здравна биология в МУ - Пловдив: Научният план цели принтирането на самостоятелни тумори от всеки пациент, тъй че върху тях да могат да бъдат тествани разнообразни медикаменти. Имаме пациентски проби от няколко оперирани пациенти. Клетки, които в началото отглеждаме и в следствие към този момент ще преминем към същинската технология на биопринтиране.
Според учените новият способ е перспективен и безвреден за установяване на характерно лекуване за всеки съответен пациент.

Преди да стартира първите проби помощник Йордан Сбирков е минал образование в огромна биотехнологична компания във Франция.
Йордан Сбирков, помощник в Катедрата по здравна биология: Съвсем скоро започваме с първите проби. Първоначалните месеци ще са главно свързани с валидизиране на методологията, на това, което отпечатваме. След това към този момент вероятно ще мислим за открития, изявления и други планове.
Подкрепа на учените с материали и консумативи, ще оказва интернационална фармацевтична компания с голям опит в региона на онкологията.
Проф. доктор Виктория Сарафян, началник на катедрата по здравна биология в МУ - Пловдив: Ще създадем демонстрации и с нашите студенти, които имат удоволствието първи в страната да слушат курс по регенеративна, персонализирана и молекулна медицина към този момент трета поредна година. А тази година разширяваме модула и с 3D биопринтиране.
В бъдеще методът ще разреши и тестване на козметични артикули. Технологията намира приложение и при трансплантации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР