Първият в Китай дълбокоземен сондаж за изследователски цели, проектиран да

...
Първият в Китай дълбокоземен сондаж за изследователски цели, проектиран да
Коментари Харесай

Дълбокоземен сондаж от повече от 10 хиляди метра предоставя нова основа за изследванията на структурата на Земята

Първият в Китай дълбокоземен сондаж за проучвателен цели, планиран да бъде с дълбочина повече от 10 000 метра, единствено преди няколко дни сполучливо доближи основно равнище от 9 950 метра. Сондажът се намира навътре в пустинята Такламакан в Таримския басейн в северозападния китайски Синдзян-уйгурски самостоятелен регион. Като съществена цел на плана е сложена достигането на дълбочина от 11 100 метра.

Дейностите по сондажа започнаха на 30 май предходната година. Кладенецът „ Шънди Taкъ-1 “ („ Шънди “ на български може да бъде безусловно преведено като „ дълбокоземен “) ще служи като основа за нови технологически и проучвателен инициативи, предоставяйки невиждана опция за проучване на области от Земята надълбоко под повърхността на планетата. С увеличение на дълбочината на сондажа се усилва и времето, належащо за продължение на напредъка по плана. Последните 1000 метра от пробивните действия лишиха на екипа повече от 50 дни заради нарасналите температури и налягане в дълбоките пластове. Непредвидими затруднения заради честите промени в подземните скални формирания и множеството вреди върху оборудването също са трудности, пред които служащите се изправят в своя порив към постигане на заветната дълбочина от 10 хиляди метра.

„ Напредъкът ни към този момент е извънредно муден и би трябвало да сме доста деликатни в своите дейности. Може да се каже, че сега пресичаме река със затворени очи, като постепенно напипваме подводните камъни с крайник преди да вземем идната стъпка. Всяко деяние е обгърнато в неустановеност и цялостно с опасности “, разяснява Уан Чуншън, основен механически специалист на локалното звено на PetroChina, най-големият производител на нефт и газ в Китай. „ На този миг от плана поставяме засилени старания за събиране на геоложки данни за подземни скални формирания, като проучваме и оценяваме обстановката на всеки метър, като в това време усъвършенстваме параметрите на сондажите. Стабилността остава нашият главен фокус все още и несъмнено няма да подхващаме непотребни прибързани дейности ", разяснява още Уан.

След превъзмогване на границата от 9900 метра, сложността на системата за пластово налягане се усилва доста. В допълнение, съществуващите софтуерни ограничавания попречват прецизните прогнози за налягането в пласта и скалната механика, поставяйки повече провокации пред по-нататъшното сондиране.

„ Във всеки един миг бихме могли да се сблъскаме с извънредно високо налягане, съпроводено от интензивни трептения на сондажното съоръжение. Технологичните ни принадлежности, които използваме, са на ръба на своите благоприятни условия, което извънредно доста затруднява ръководството на спецификите на сондажния развой. Ние, несъмнено, следим деликатно всеки параметър на процеса и сме подготвени бързо да се пригодим към всевъзможни промени, само че нашите благоприятни условия за авансово обмисляне с акуратност към детайлите е доста лимитирана. Все отново всички нужни ограничения за безвредното постигане на сондажа до дълбочина от 10 000 метра се взимат с изключителна съвестност и ние продължаваме решително своята работа “, прибавя Уан Чуншън.

Таримският басейн е една от най-трудните зони за проучване заради суровата земна среда и комплицираните подземни условия. Структурата на подземните петролни и газови запаси е като самобитен сандвич, като в средата се намира съответното находище от природен газ или нефт, което е заключено сред две поддържащи скали – входна и изходна канара. „ Шънди Taкъ-1 “ от 1 февруари сполучливо доближи по този начин наречената „ входна канара “ и стартира да навлиза в зоната на залежите.

Всяка спомагателна стъпка все още значи, че могат да се появят от ден на ден евентуални изобилни залежи, позволявайки бъдещо произвеждане и изследване. В същото време обаче това дава и по-големи провокации пред екипа. Входната канара може да се каже, че е със относително идентична конструкция и е доста по-лесно да се планува какво чака сондажните процеси. С нахлуване в зоната на залежите от потребни изкопаеми, структурата на ситуацията е освен друга, само че и доста променлива, което носи по-голям риск, изисква по-голяма точност и упражнява по-голям напън върху сондажното съоръжение от всички страни, причинявайки повече изхабяване и скъсване. Инженерите прекараха пет месеца в сондиране от повърхността до към 8000 метра дълбочина, само че им бяха нужни спомагателни три месеца и половина, с цел да доближат границата от 10 000 метра. С увеличението на дълбочината на продупчване се усилва и сложността на процеса.

„ Когато пробиваме относително плитките скали по-близо до повърхността, нашето свредло може да напредне даже до към 500 или 600 метра дневно. Когато свредлото доближи дълбочина от 9000 метра, където се намираме в този момент, то може да напредва единствено към 10 метра дневно “, разяснява Джан Джъ, заместник-управител на плана. Затова е доста значима технологията, употребена за производството на сондажните свредла. „ Използвахме 27 свредла при пробиването на този бунар. След постигане на дълбочина от 8 000 метра, 14-те свредла, които използвахме, са диамантени свредла напълно локално китайско произвеждане. Чрез пробиването на 10 000-метровия сондаж ние доказахме, че китайското съоръжение е изцяло способно да дава отговор на потребностите на дълбокоземните сондажни процеси в страната “, разяснява Лю Сяоган, шеф на плана.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед13942Вежди Рашидов: В новото време на демокрацията какъв брой паметника направихме, че да бутаме!? Нито един!Алтернативен Поглед9007Румен Петков за визитата на делегация на Политическа партия АБВ на форума " За свободата на нациите! " в МоскваАлтернативен Поглед6888Румен Петков: България освен тъпче на едно място, тя просто се свлича!Алтернативен Поглед4316Румен Петков за визитата на делегация на Политическа партия АБВ на форума " За свободата на нациите! " в МоскваАлтернативен Поглед16141Проф. Стоян Денчев: Политическата класа в България към момента не е " узряла " да одобри еднополовите браковеАлтернативен Поглед375218Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252769Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед233023Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед114791Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед96194Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:Последни
  • Източник: pogled.info

    СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


    Промоции

    КОМЕНТАРИ
    НАПИШИ КОМЕНТАР